Blogolj!

Emlékszik még a torokgyíkra? Jemenben most halálos áldozatokat szed.


A XIX.századi magyar anyák rettegtek attól, hogy a torokgyík, a torokgyulladás egy mérget is termelő változata megfertőzi gyermeküket. A gyermekhalálozás jelentős oka volt ez a betegség az 1938-ban megjelenő kötelező védőoltásig. A jemeni háború kellős közepén most torokgyík-járvány tombol.

A diftéria, más néven torokgyík 2017 októbere óta pusztít Jemenben. Decemberben kongatta meg először a WHO a vészharangot. Akkori közleményük szerint nagyjából 700, mostanra azonban már több, mint 1300 megbetegedést regisztráltak. A diftéria heveny légúti fertőzéssel járó megbetegedés, amely fulladást és szívelégtelenséget okozva végzetes is lehet a beteg számára kezelés nélkül.

Ahogyan hazánkban egy évszázaddal ezelőtt, Jemenben is a gyerekeket sújtja elsősorban:  a fertőzöttek 80 százaléka kiskorú. Nem csak a  torokgyík szedi áldozatait Jemenben: a kolera több, mint egymillió embert fertőzött már meg.

A 3 éve polgárháború sújtotta országban a WHO nincs könnyű helyzetben, mert nem tudnak mindenhová eljutni az oltási kampányokkal.   Most pénteken azt közölték, 11 kormányzóságban 2,7 millió gyermeket tudtak beoltani az elmúlt időszakban. Sajnos ez azonban még mindig csekély , mert a közel-keleti államban 21 kormányzóság működik.

Jemenben az Irán támogatását élvező síita felkelők  2015 márciusában elüldözték az ország nemzetközileg elismert kormányát. 2015-ben a kabinet oldalán beavatkozott a konfliktusba a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció, azóta háború dúl. Az elhúzódó harcok az évek során tönkretették az állam egészségügyi rendszerét, infrastruktúráját, az embereket pedig éhínség fenyegeti.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/50001/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?