Blogolj!

Románia elnéptelenedik?


Az utóbbi hónapokban újra riadót fújtak a Romániából kivándorlás nagy mértéke miatt. A sajtó egy ENSZ-jelentést lobogtatott, mely állítólag világszinten a második helyre tette Romániát, Szíria mögött, a kivándorlási rangsorban.  

Szíria mögött a második Románia

Ezzel kapcsolatban a contributors.ro portál azt írta, a forrás, vagyis az ENSZ-en belüli lakossági részleg nemzetközi migrációra vonatkozó 2015. évi jelentésének rövidített változata a következőt tartalmazza: „Egyes országok diaszpórájuk gyors növekedését könyvelték el 2000 és 2015 között. A legnagyobb éves növekedést felmutató országok és térségek között van a Szíriai Arab Köztársaság (évente 13,1 százalék), Románia (évente 7,3 százalék), Lengyelország (évente 5,1 százalék) és India (évente 4,5 százalék).”

Nagyon sokan elhagyták Romániát az elmúlt évtizedekben

Mit jelent ez? Azt, hogy a román diaszpóra évről évre átlagosan 7,3 százalékkal nőtt 15 éven keresztül, 2015-re elérve a becsült 3,4 millió fős értéket (illetve 3,6 millió főt 2017-ben). Ezek az arányok valóban a román diaszpóra nagy növekedési sebességét mutatják, de két kiegészítő információ némileg árnyalná a kitartóan magas növekedési ütem által sugallt komor képet.

Alacsony volt a bázis

Először is, a 2000–2015 időszak magába foglalja az Európai Unió összes „kapunyitásait” a kelet-európaiaknak a csatlakozás előtt nyújtott tartózkodási és munkavállalási könnyítésektől (2000–2006), a személyeknek, vagy a munkaerőnek az Európai Unió tagpolgári minőségében való szabad mozgási jogáig (2007-től és 2014-től a befogadó-országtól és a gazdasági ágazatoktól függően).

Másodsorban viszonylag alacsony a növekedési számítási alapja. A román emigráció 2000-ben nagyjából egymillió személyt jelentett. Következésképpen a következő éves néhány százezer fős emigrálási hullámok jelentős, 5 és 10 százalék közötti növekedést mutattak, mert egy abszolút értékben és nemzetközi szinten is kicsi diaszpórához viszonyultak.

Egyesek szerint nemzetbiztonsági veszély az elvándorlás

Az elvándorlás a nemzetbiztonságot veszélyezteti?

A román emigráció világ szinten nem annyira jelentős, mint amennyire az a román társadalom számára. Az éves növekedési ráta esetében tapasztalt Szíria mögötti konjukturális második helyen túlmenően a román emigránsok száma Romániát 2017-ben világszinten a 17., európai szinten pedig a 6. helyre helyezte (Oroszország, Ukrajna, Nagy-Britannia, Lengyelország és Németország mögött).

A portál szerint a román exodus nem kizárólag Románia utóbbi 30 év (ha nem éppen utóbbi 50 év) alatti társadalmi-gazdasági helyzete alakulásának és politikáinak a következménye. Hanem maga is okává válik Románia társadalmi-gazdasági szétesésének és – igaz felületesen, specifikus megoldások nélkül – a nemzetbiztonságot veszélyeztető kockázatnak minősítették. Mivel a kivándorlást nem egészíti ki jelentős bevándorlás (ennek mértéke 2017-ben, az ENSZ becslések szerint, 371 000 személy volt), a román emigrálásnak elsősorban a maga mögött hagyott demográfiai űr miatt van óriási hatása. 

1
https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/49793/pics/lead_800x600.jpg
bevándorlás,demográfia,elvándorlás,Románia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
richi77
richi77 2018-04-03 22:38:08
elnézést de az elvándorlás nem itt jelentheti ezt, hogy innen el vándorlás?
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?