Blogolj!

Fico kormánya mindenképp bukik


Két héttel Ján Kuciak oknyomozó újságíró és jegyese, Martina Kusnírová meggyilkolásának bejelentése után hétfő este döntő pillanatához érkezett az azóta kialakult belpolitikai válság. Egyértelművé vált, hogy a 2016-ban létrejött harmadik Fico-kormány nem folytathatja tovább. A várható forgatókönyveket az Új Szó vázolta fel.  

Mi kell az előrehozott választásokhoz?

90 parlamenti szavazat. Bugár Béla szerint Robert Fico elutasította az előrehozott választásokat, Andrej Danko, a szintén kormánypárti Szlovák Nemzeti Párt vezetője és az ellenzék azonban támogatná a felvetést.

Miért tárgyal akkor a Híd mégis a koalíciós partnerekkel?

Bugár Béla indoklása szerint azért, hogy a kormánykoalíció tarthassa kézben a helyzetet. Mivel azonban a kormánykoalíciónak önmagában nincsen 90 szavazata, az ellenzékre is szükség lesz, ez tehát a Híd részéről inkább egy kommunikációs trükknek tűnik.

Robert Fico körül elfogyott a levegő

Lehet, hogy mégsem lesz előrehozott választás?

Ez jelenleg valószínűtlen. A Híd Országos Tanácsa azt a határozatot fogadta el, amennyiben a koalíció nem egyezik meg az előrehozott választásokról, kilépnek. Így lehetőséget kapnának megegyezni az ellenzékkel (ám azt nem mondhatná senki, hogy a Híd buktatta meg a kormányt). A kormány azonban így is, úgy is bukik. Előfordulhat még, hogy nem gyűlik össze a 90 szavazat az előrehozott választásokhoz, ez esetben azonban az ellenzék bojkottálhatja a parlamentet: ha az legalább három hónapig határozatképtelen, a köztársasági elnök feloszlatja, s új választásokat írnak ki.

Mikor kerülhet sor az előrehozott választásokra?

Bugár Béla hétfőn úgy nyilatkozott, még nyár előtt, ez azonban valószínűtlennek tűnik. A választásokat legalább 110 nappal a kihirdetésük után lehet megtartani, tehát még ha villámgyors megegyezés születik is, a legkorábban nyár elején voksolhatna Szlovákia. A nyári időpont ugyanakkor nem túl szerencsés a részvétel szempontjából, ráadásul mivel ősszel egyébként is helyhatósági választások lesznek, anyagilag is kifizetődőbb lenne a kettőt egyszerre megrendezni.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/49796/pics/lead_800x600.jpg
Bugár Béla,Robert Fico,Szlovákia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?