Blogolj!

Az öt éve megválasztott Ferenc pápa öt emlékezetes pillanata


2013.március 13-án a Magyar Televízióban épp Rex felügyelő kalandjait láthatták a nézők, amikor egyszer csak megszakadt az adás: kiderült, hogy a Vatikánban felszállt a fehér füst.  Az argentín származású pápa hatalomra kerülése óta megváltozott a pápaság hagyo-mányos mivoltáról alkotott képünk.

Már hatalomra kerülése sem volt szokványos. Róma előző püspöke, a mai napig életben lévő XVI.Benedek ugyanis hajlott korára és betegségére való tekintettel lemondott, ezzel pedig 1415 óta nem látott esemény történt. Megvalósult a történészek körében a középkori egyházon belüli konfliktusokra (ellenpápák és egyházszakadások) alkalmazott vicc, ami úgy kezdődik: „Két pápa beszélget…”

Szerencsére békeidőben is beszélgethet két pápa, ha az egyik már emeritus. XVI.Benedek az egykori pápai rezidenciától csupán 100 méterre él, utódjával rendszeresen találkoznak. Jelenleg kilencvenegyedik életévében van Ratzinger bíboros.

Ferenc pápa már megválasztásakor megdöbbenést keltett azzal, hogy azt mondta, a bíborosok a világ végéig mentek, hogy püspököt válasszanak Rómának. Hatalmas népszerűsége lett az új egyházi vezetőnek: hazájában nem sokkal később utcát is elneveztek róla. Bergoglio bíboros korábban buenos airesi night clubokban dolgozott kidobóemberként, de volt takarító is élete során.

2013-ban őt választotta meg a Time magazin az év emberének. Ugyanezen a listán Bassár el-Aszad szír elnök, Miley Cyrus és Edward Snowden is szerepelt. Ennek oka az lehetett, hogy már a legelső évében megmutatkoztak liberális nézetei, amelyek azóta is sok vitát váltanak ki az egyházon belül.

2014-től kezdve több alkalommal is bocsánatot kért az egyházon belül előforduló pedofília miatt. Többek között ezek kivizsgálása érdekében állították fel azt a héttagú bizottságot 2014 novemberében. 2014 júliusában azt nyilatkozta, előfordulhat, hogy két százalék az egyházon belüli pedofil papok aránya. Ezen kijelentéseivel óriási tabukat döntött le.

2015 januárjában a Fülöp-szigeteken, Manilában járt, ahol egy 15 éves, egykor utcagyerekként élt kislány beszédében arról beszélt, az Úrnak nem szabadna hagynia, hogy a gyermekek szenvedjenek. A pápa ezután megölelte a lányt, s az ezt övező hatalmas tapsvihar után félretette előre megírt beszédét. Később együtt táncolt a fülöp-szigeteki gyerekekkel.

A pápa elődjével ellentétben sokszor aktuálpolitikai kérdésekben is véleményt nyílvánít – ezzel nagyon sok keresztény embert megosztva. 2017 őszén egy héten belül például a migrációs útvonalak kibővítését szorgalmazta és az álhírek terjedése ellen is fellépett.

A legújabb, mémmé vált Ferenc pápa-féle attrakció pedig 2017 novemberében történt. A modern pápa ekkor ugyanis megáldott egy Lamborghinit,  amelyet a neves autógyártó cégtől kapott. Az áldás után természetesen nem tartotta meg a járgányt az egyházfő, hanem jótékonysági árverésre bocsátotta.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/49735/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?