Blogolj!

Kormányválságok Romániában – összeomlott a baloldal


Óriási népszerűségvesztést könyvelhetett el a Román Szociáldemokrata Párt (PSD) az elmúlt hónapokban, mivel támogatottsága 30 százalék alá esett, és a pártok rangsorában már csak a második helyen áll. Ha most rendeznék a választásokat a PSD 28,6, míg az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) 29,4 százalékot szerezne. A 2016-os parlamenti választáson a PSD 45, míg a PNL csak 20 százalékot kapott. 

Harmadik helyre az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) futna be 11,2 százalékkal. Negyedik lenne a kormánypárti liberális ALDE 10,6 százalékkal. A populista Népi Szövetség (PMP) nem jutna be a parlamentbe, míg az RMDSZ támogatottságáról nem közöltek adatot. 

Nagyot zuhantak a román szocdemek

Jól látszik, hogy a kormányzó baloldal támogatottsága gyakorlatilag összeomlott. Hiába megy látszólag jól a román gazdaságnak, ennek ellenére egyre nagyobb az elégedetlenség a vezető kormánypárttal szemben. A gyakori kormányválságok, a korrupciós ügyek és az utcai tüntetések eredményeképpen 17 százalékpontot gyengült több mint egy év alatt a baloldali párt. 

Persze mindez nem jelenti azt, hogy már temetni kellene a PSD-t. A párt volt már ennél sokkal rosszabb helyzetben is, ráadásul a következő parlamenti választás csak 2020 végén lesz. A pártok már inkább a jövő évi elnökválasztásra koncentrálnak. Ebből a szempontból a baloldal meggyengülése nem kedvez annak, hogy szociáldemokrata politikus kerüljön az elnöki székbe. A jobboldali ellenzék esélyei megnőttek, hogy ismét elhódítsák az elnöki palotát.

Magyar szempontból azért kedvező a mostani kiegyensúlyozottabb politikai térkép, mert így felértékelődhet az RMDSZ stabil 5-6 százaléka, amiből pedig az erdélyi magyar közösség profitálhat jó politizálás esetén.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/49651/pics/lead_800x600.jpg
Erdélyi magyarság,Románia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?