Blogolj!

Újabb görög összeomlás következik?


Görögországban látszólag minden visszatért a normális kerékvágásba. A 2015-ös eseményeket, amikor az országot egy hajszál választotta el a gazdasági összeomlástól és teljes csődtől, ma már csak visszapillantó tükörben nézik az akkori főszereplők. De annak ellenére, hogy az utóbbi időben egyre többször hangoztatják, hogy az ország elindult a kilábalás útján, Theodore Pelagidis és Michael Mitsopoulos görög származású, de jelenleg az Egyesült Államokban élő közgazdászok szerint Athénban, Brüsszelben és az IMF-nél is nagyon jól tudják, hogy sem Európa, sem Görögország nem oldotta meg a saját problémáit.Görögországban továbbra sincs minden rendben

A Brookings Intézet honlapján közzétett cikkben a két közgazdász felteszi a kérdést, hogy a megannyi intézkedés és életbe léptetett mechanizmus ellenére, mégis hogyan lehet, hogy Görögország helyzete továbbra sem oldódott meg, és sokan miért figyelmeztetnek gyakran arra, hogy az igazi problémákat sokkal inkább a szőnyeg alá söpörték, mintsem valódi válaszokat adtak volna rájuk?

Pelagidis és Mitsopoulos szerint ideje lenne már túllépni azon, hogy mindkét fél, a görög kormány és az Európai Uniós is szinte kizárólag a másikat hibáztatja a kialakult helyzetért. Főként azért, mert a kritikus 2015-ös év után egyikük sem igazán tudta elvégezni az akkor még kötelezőnek gondolt házi feladatát. Az Európai Unió továbbra sem tudja mindenkivel betartatni a kötelező EU-s szabályozásokat, a kormányzást pedig még mindig nem tudta a realitásokhoz igazítani.

Ami pedig a görög erőfeszítéseket illeti, Görögország is vajmi keveset tett azért, hogy olyan minőségi államigazgatást hozzon létre, amely illeszkedik az európai államoknál tapasztalt elvárásokhoz. A kiigazítási programokkal nem sikerült Görögországot olyan pályára állítani, amely egyértelműen pozitív irányba tudta volna elmozdítani a válság kitörésekor elszabaduló gazdasági mutatókat.

Nagyon sokan elégedetlenek a mediterrán országban

Bár a költségvetési célok teljesülése láttán most mindenki megkönnyebbülten sóhajt fel, és érthetetlen módon teljesen elfelejtik azt a tényt, hogy a kiigazításoknak a magánszféra látta kárát. Az egyébként is gyenge színvonalú intézményrendszer pedig nem tudott életképes politikákat megalkotni. A megszorító intézkedések nem tették takarékosabbá a görögöket, akik továbbra is hasonló mértékben költekeznek, mint az intézkedéseket megelőzően. A lakosság viszont elégedetlen, és egyre inkább teret enged a populista politikusok jól hangzó, de megvalósíthatatlan ígéreteinek. Bár sokan úgy vélekednek, hogy Görögország egy sikertörténet a kilábalás tekintetében, ez viszont legfeljebb csak rövidtávon lehet igaz.

Címkék: Görögország
https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/49591/pics/lead_800x600.jpg
Görögország
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?