Blogolj!

Robert Fico még az alkotmánnyal is szembemegy – mennie kell!


Bizalmatlansági indítványt terjesztett be Robert Fico kormányával szemben a törvényhozás két ellenzéki pártja, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS), illetve az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevet viselő csoportosulás. Elemzők szerint, ha a Bugár Béla vezette Most-Híd kihátrál a maffiaügyekbe keveredett miniszterelnök mögül, akkor nagy valószínűséggel bukik a kabinet.

Igazából nem érdemes nagyon elemezni a mostani szlovákiai helyzetet. Ehelyett álljon itt egy ottani magyar vélemény.

„2006-ban Malina Hedviget brutálisan megverte két, vélhetően szélsőséges nacionalista, mert az akkor még egyetemista diáklány magyarul beszélt telefonján. Robert Fico kormányfő és Robert Kalinák belügyminiszter a tévékamerák előtt azzal vádolták meg, hogy hazudik, és hogy saját magát verte meg. Az ügyet azóta sem sikerült lezárni. Olyan „erősek” ugyanis Szlovákia demokratikus pillérei, hogy a Hedvig elleni vádemelést vissza sem vonták. Olyan „jól működik” a szlovák jogállam, hogy az ügyet Magyarországnak kellett átadni, hogy nehogy a kormányfőnek és a belügyminiszternek kelljen bocsánatot kérniük égbekiáltó hazugságaikért.” – írta Komjáthy Lóránt.

Robert Ficónak távoznia kell

A szerző úgy látja, az alkotmányos rend is megér egy bekezdést. Robert Fico szerint Szlovákia példaértékű ország, ahol magas szintű alkotmányos rend uralkodik. Szemmel látható. Tapasztalhattuk ezt a kettős állampolgárság kérdésénél, ahol a II. Fico-kormány olyan törvényt fogadott el, amely az alkotmánnyal szembemenve elveszi egyes polgáraitól az állampolgárságukat. Az alkotmány kimondja: nem idegeníthető el, nem vehető el az állampolgárság, csak lemondani lehet róla. Ezzel szemben Fico olyan törvényt vitt át, ami miatt már több mint 2000-en veszítették el azt, amit elvileg az alkotmány szavatol. Mit mond az Alkotmánybíróság erre? Semmit. A határozat az, hogy „nem tud dönteni”.

„És itt van Ján Kuciak utolsó cikke. Olyan fantasztikusan jó a bűnüldöző szervek és a bíróságok munkája, hogy csak Kuciak befejezetlen cikkéből kiindulva 73 bűnesetet talált a főügyészség. A bíróságok mulasztottak, rosszul vizsgálták ki az ügyet” - írta Komjáthy. „Az ellenzék nem hatalmat akar, hanem előrehozott választásokat. Hogy jelen helyzetben ez Ficoéknak rosszkor jön, azt csak saját maguknak köszönhetik. És még egy fontos megjegyzés: aki a Most-Híddal lép koalícióra, és két évig kormányoz vele, az ne sorosozzon” – zárul a cikk.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/49592/pics/lead_800x600.jpg
Robert Fico,Szlovákia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?