Blogolj!

Újabb fordulóponthoz érkezhet Európa


Olaszországban több mint 46 millió választópolgárt várnak az urnákhoz vasárnap, akik három nagy pólus, a Matteo Renzi vezette balközép, a Silvio Berlusconi vezette jobbközép és a Luigi Di Maio vezette Öt Csillag Mozgalom (M5S) jelöltjei közül választhatnak tagokat a parlamenti alsó- és felsőházba, miközben elemzők hosszú és nehéz kormányalakítási időszakot jósolnak, a szakértői kormány lehetőségét sem zárva ki. 

A szavazóhelyiségek vasárnap reggel 7-től este 11 óráig lesznek nyitva. Lombardiában és Lazióban tartományi választásokat is tartanak. A közvélemény-kutató cégek az urnazárás után készítenek majd exit poll-előrejelzéseket. A szavazatszámlálás azonnal elkezdődik, de minden voksot várhatóan csak hétfőre számolnak össze. Legutóbb 2013 februárban tartottak parlamenti választásokat Olaszországban. Akkor a szavazásra jogosultak 75,1 százaléka járult az urnákhoz. 

Antonio Tajaniból akár miniszterelnök is lehet

Az utolsó felmérések a Berlusconi vezette jobbközép koalíció győzelmét jósolták 37-40 százalék közötti eredménnyel. A biztos kormányalakítási többséghez azonban legalább 40 százalék szükséges. A koalíciót a Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI), a Matteo Salvini vezette Északi Liga és a Giorgia Meloni irányította Olasz Testvérek (FdI) alkotja más kisebb pártokkal.

Berlusconi Antonio Tajanit, az Európai Parlament elnökét jelölte miniszterelnöknek, Matteo Salvini pedig saját magát, arra az esetre, ha pártja szerezne több szavazatot. Az Északi Liga az ország északi részén elsöprő többségre számít. A jobbközép koalíció ígéretei között az adók csökkentése kapott hangsúlyt, valamint a migrációs helyzet rendezése a határvédelem erősítésével és az illegális bevándorlók kiutasításával. 

Berlusconi pártjának az előretörését hozhatják a választások

A jobbközép vetélytársának az ötévi ellenzéki politizálás után kormányra törő M5S számít. A populista és euróellenes párt 31 éves miniszterelnök-jelöltje, Luigi Di Maio már a kampány utolsó napjaiban bemutatta reménybeli kormánya névsorát. Az M5S ereje megközelítheti a 30 százalékot, amivel a legnagyobb párt lehet, amint ez 2013-ban is történt. A múlttal ellentétben azonban az M5S most nem zárja ki az esetleges koalíciót más pártokkal a kormányzás érdekében. 

A Matteo Renzi vezette, balközép Demokrata Párt (PD) támogatottságát a felmérések jóval 25 százalék alá becsülték. Ez is elegendő lehet azonban egy koalícióban történő esetleges részvételhez. 

1
https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/49402/pics/lead_800x600.jpg
bevándorlás,Olaszország,Silvio Berlusconi
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2018-03-04 17:32:01
Hajrá Berlusconi, már csak azért is, mert - a hírek szerint - egy oldalon állunk, és kis hazánknak óriási szüksége lenne egy Dél-Európai szövetségesre, ebben a migránsokkal "megáldott", zűrzavaros időszakban.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?