Blogolj!

Elképesztő dolgok derültek ki a székely fiatalokról


Hargita megye érettségi előtt álló középiskolás végzős diákjainak nagyobb hányada külföldön képzeli el a jövőjét, továbbá a többségük körében alacsony a vállalkozói kedv – ezekkel a hipotézisekkel készült az a kutatás, amelyet a Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége készített. A válaszadók csak a 2017/2018-as tanév tizenkettedikes diákjai voltak, és a hipotézisek nagyjából beigazolódtak.

Az első kérdés, amelyre válaszolniuk kellett az volt, hogy a középiskola után folytatnák-e a tanulmányaikat. Mindegyik térségben 60 százalék fölötti arányban szeretnének továbbtanulni, kiemelkedik a megye északi térsége, ahol a diákok 75,5 százaléka menne tovább valamilyen felsőoktatási intézménybe, az udvarhelyszékiek a legkevésbé érdekeltek ebben, náluk 62,4 százalék ez az arány.

Sok székelyföldi elhagyná a szülőföldjét

A vállalkozói kedv mértékére vonatkozó kérdések alapján megint a maroshévízi és környékbeli diákok válaszoltak a legnyitottabban, 65,7 százalékuk indítana saját céget, a legkevésbé vállalkozókedvűek a gyergyószéki diákok: 49,4 százalékuk alapítana saját vállalkozást.

A fejlesztési ügynökség munkatársai arra is kíváncsiak voltak, hogy közvetlenül a középiskola befejezése után ki mivel foglalkozna. Megyeszinten a válaszadók 4,5 százaléka azonnal bejelentkezne munkanélküli segélyért, 55,7 százalék folytatná a tanulmányait, 18,8 százalék munkát vállalna Romániában, 26,9 százalék pedig külföldön keresné a boldogulását.

Az érettségi előtt álló diákoktól gyakran megkérdezik, hogy látják, hol fognak élni tíz évvel később. A felmérésben is megkapták ezt a kérdést, és 52,9 százalékuk válaszolta azt, hogy Hargita megyében, 7,2 százalékuk Magyarországon, 24 százalékuk Románia más megyéjében, 15,9 százalékuk pedig más országban.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/49367/pics/lead_800x600.jpg
Románia,Székelyföld
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?