Blogolj!

Kőkeményen beolvastak a román elitnek


Az 1918-as nemzeti építkezés sikeres volt, de az már nem annyira remek, amit ezzel az örökséggel kezdtünk, mondja Lucian Boia történész a Ziare.com-nak adott interjújában. "Fejlődési lemaradásaink vannak, nincsenek autópályáink, néhány börtön elől menekülő alak feje tetejére állította az egész országot, a politikai diskurzusban megjelenő hősködésen túlmenően ezzel vágunk neki a Centenáriumnak."

Megúsznák a börtönt

Boia szerint "saját koordinátáink mentén, nem tudom, hogy az, ami Romániában történik, tényleg hasonlít-e ahhoz, ami mostanában Lengyelországban és Magyarországon látszik." Nálunk néhány alak meg akarja úszni a börtönt és ezért aztán a feje tetejére állították az egész országot és majd meglátjuk, hogy mi történik a továbbiakban - tette hozzá. Azt hiszi, náluk egyszerűbbek és ugyanakkor vulgárisabbak a dolgok, mint Lengyelországban, vagy Magyarországon és végső soron gyorsabban megoldhatók, mint a lengyelországiak és a magyarországiak.

A románoknak végső soron mindig is egy eléggé megalázkodó viselkedésük, ez még a középkorból eredeztethető, abból az állapotból, melyben egyrészről az Oszmán Birodalommal, másrészről a Habsburg Birodalommal, Oroszországgal szemben voltak függési helyzetben - fogalmazott a történész. 

Bátor dolgokat mondott ki Lucian Boia

Nincs román hősi történelem

Úgy látja, állandóan az volt az érzésük, hogy másoktól függnek és megpróbáltak minél jobban alkalmazkodni ehhez a helyzethez. "Nincs egy lengyel értelemben vett hősi történelmük. Rendben, a lengyelek most elkövetik az összes hibát, amelyekről tudunk és majd meglátjuk, hogy mi sül ki ebből az egész politikából, de az biztos, hogy mindig sikerült érvényesíteniük akaratukat, legalább imázs szintjén érvényesülni, még akkor is, amikor Lengyelország már nem is létezett."

A románok inkább kompromisszumokra hajlamosak, végső soron nem bizonyították, hogy képesek annyira messze elmenni a hibázásban, amire a lengyelek teljes mértékben képesek, mert nagyon magabiztosak, nagyon büszke nemzet - mondta Lucian Boia.

A románok mondják, hogy ők büszke románok, de iszonyatos komplexusaink vannak. Románia nagyon komplexusos nemzet. Egyesek, ha Nyugaton utazgatnak, szégyellik bevallani, hogy románok, ez hihetetlen dolog. 


Nagyon kemény szavak ezek a román elitről és egyben tanulságos is, hogy van olyan közéleti szereplő keleti szomszédunknál, aki kimondja a valóságot. Mindez pedig gyümölcsöző lehet a jövőre nézve. 

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/49070/pics/lead_800x600.gif
Brüsszel,Erdélyi magyarság,Lengyelország,Románia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?