Blogolj!

Brüsszel egyszerűen csak kiszipolyozza Magyarországot


Egy nagyon érdekes elemzésre bukkantunk a Deutsche Welle oldalán. Több dolgot is érdemes belőle megfontolni. Horatiu Pepine publicista arról írt, hogy Szijjártó Péter nemrégi bukaresti látogatása néhány rosszmájú kommentárt szült. Macron elnök megválasztása óta egyre erősebb benne az érzés, hogy Franciaország és Németország inkább fenyegetést, mint jó hírt látnak a volt kommunista országok együttműködésében és – Brüsszel közvetítésével – az úgynevezett illiberális mag szétbomlasztására törekedtek. Ennek része, hogy folyamatosan azzal fenyegetik a keleti tagállamokat, hogyha nem fogadnak be illegális bevándorlókat, akkor pénzt vesznek el tőlük. 

Ezzel szemben a Thomas Piketty közgazdász csapatának egyik tagja a közép-európai országok gazdaságát tanulmányozva megállapította, hogy az ott befektetett tőke jövedelmének jelentős része külföldre áramlik. De ennél is érdekesebb, hogy a Nyugat-Európába (ahol a tőke tulajdonosai vannak) irányuló áramlatok jelentősebbek, mint a strukturális alapokból érkező európai pénzek.

Brüsszel fenyegetése a pénzek leállításával meglehetősen nagy pofátlanság

Míg Lengyelországból a GDP 4,7 százalékának megfelelő összeg távozott 2010 és 2016 között, ugyanebben az időszakban a beérkezett nettó bevétel (a strukturális alapok és a saját hozzájárulások különbsége) csak a GDP 2,7 százalékát tette ki. Magyarország esetében a különbség még jelentősebb, 7,2 százalék távozott és csak 4 százalék érkezett. 

Mindezek alapján a publicista megállapította, hogy a Kelet és a Nyugat már eltérő szemléletekkel rendelkezik, melyeket jó lenne szervezett keretek között nyíltan megvitatni.

Végül azt mondanánk még, hogy a magyarországi diplomata látogatására gyanakvóan tekinteni valójában az európai szellemmel ellentétes viselkedés, melynek inkább az összes érintett közötti nyílt párbeszédet kellene kiváltságosan kezelnie.

2
https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/48369/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 2 db hozzászólás érkezett!
MAGYAR VÉDELEM 2018-02-12 16:23:27
IGAZ MAGYAR KORMÁNYT! ÖNÁLLÓ-KÖZÉP EURÓPÁT! HAJRÁ!
Válaszolok
Éva 2018-02-12 15:03:39
Ennek az előzménye visszavezethető a rendszerváltás előtti időkre, már akkor előkészítették az ország vagyonának kiárúsítását, kifosztását. Piacunk megszünt, termelőeszközeink elpárologtak, tőke sehol. Aztán "megsegítettek" beléptettek az EU-ba. Jött a tőke, olcsó a munkaerő, a környezetet bűntetlenül tönkre lehet tenni, tőkét pedig visszaforgatták oda ahonnan jött, mi meg szegényedtünk, elkezdődött a gazdasági gyarmatosítás, mely kiszolgáltatottá tett bennünket, ki sem léphetünk, annyira.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?