Blogolj!

Megszállottak: ősi gyümölcs és szőlőfajták védelmezői


Bánszki Erika és édesapja a tökéletes példa arra, hogy a mezőgazdasággal foglalkozó embereknek is lehet és van is hivatástudata, sőt, mai népszerű kifejezéssel élve, küldetéstudata. Mert ahhoz, amit ők csinálnak immáron több mint három évtizede, ahhoz bizony egyfajta megszállottság kell. S ha már olykor az is kevés, akkor jön a segítség. Például egy uniós pályázat formájában.

 

Talán közhelynek hat, de mégis sajnálatosan valós, hogy a mai - és egyre gyorsabban - rohanó világunkban nem szokás odafigyelni a régi értékekre. Ilyen értékek például a régi, már-már elfeledett szőlőfajtáink, gyümölcsfajtáink, amelyeket kiszorítottak az új, divatos, könnyebben kezelhető vagy nagyobb hozamot ígérő, általában idegen fajták.

És ha nem lennének Erika és a családjához hasonló elszánt, gazdálkodással foglalkozó személyek, akkor bizony ezek a régi magyar szőlő- és gyümölcsfák úgy kipusztulnának, hogy írmagjuk se maradna. De szerencsére, vagy tán a Gondviselő gondoskodása révén, mindig akadnak ilyen csöndes, ám dolgos emberek, akik mentik és megmentik az ilyesfajta értékeinket.

Bánszki Erika szülei a rendszerváltás szinte mindent elsöprő forgatagában döntöttek úgy, hogy létrehoznak egy fajtamegőrző gazdaságot. Itt elfeledett és így méltatlanul kipusztulásra ítélt fajtákkal foglalkoztak, kísérleteztek. Az agrárvégzettségű leányuk, felnőve, magától értetőden kapcsolódott be a „küldetésbe”. Ám a családnak a vendéglátás és a borászat mellett egyre nagyobb feladatnak bizonyult a jelentős területeket elfoglaló „el nem ismert szőlőfajta” ültetvények, melyeket évek óta már Erika gondoz agrármérnökként.  Végül a megoldást a Széchenyi 2020 Vidékfejlesztési Programjának pályázata jelentette, a család támogatást nyert a ritka és veszélyeztetett növényfajták genetikai védelmére.

Erika és családja persze nem öncélúan foglalkozik ezekkel az elfeledett szőlőfajtákkal. Ha bárki egy fajtanemesítés érdekében vagy egy régi szőlőfajta telepítésének igényével fordul hozzájuk, örömmel segítenek, hiszen azért hozták létre a gazdaságot, hogy megőrizzék az utókor számára ezeket a ritka fajtákat.

Ha Domoszlóra vezet az ember útja, hozzájuk mindenképpen érdemes betérni az étterembe vagy a borozóba! Nem csak a finom ételekért és kiváló borokért, de magukért az emberekért is! „Megszállottak” Hál’ Istennek!

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/47679/pics/lead_800x600.png
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?