Blogolj!

Komoly gyomrost vittek be Macronnak


Mint arról már korábban beszámoltunk, két időközi parlamenti választást tartottak Franciaországban. Az első fordulóban sem szerepelt már túlságosan jól Emmanuel Macron elnök pártja, de a második körben még jobban lebőgött az En Marché nevezetű alakulat. 

A kormánypárt számára a legnagyobb kudarcot a Val-d`Oise egyik választókerületében tartott megmérettetés okozta. Az első forduló után még az En Marché jelöltje állt az első helyen, de a második körben sikerült fordítania a jobbközép ellenzéknek. Így végül a szavazatok több mint 51 százalékával a Köztársaságiaké lett a mandátum. Ebben a körzetben a tavalyi választáson még több mint 8 százalékponttal a Macron-párt jelöltje diadalmaskodott. Tehát alapvetően átrendeződtek a viszonyok ebben a körzetben, és a kormánypárt visszaesését még jobban mutatja, hogy jelöltjük tavaly még 15 ezer voksot szerzett míg most hétezret sem sikerült begyűjteni.

Két időközi parlamenti választáson is elverték Macron pártját

Még ennél is nagyobb kudarcot szenvedett el a Macron-párt Belfort megye egyik választókerületében. Ott a jobbközép ellenzék jelöltje közel hatvan százalékkal diadalmaskodott. A kormánypártok bár tavaly is vesztettek ebben a választókerületben, de akkor csupán másfél százalékponttal kaptak ki. Az átrendeződés tehát itt is jól látható. A kormánypárt jelöltjei mindkét körzetben elveszítették tavalyi szavazóiknak több mint felét. Mindez pedig egyértelműen negatív bizonyítványosztás Macronnak. 

Világos, hogy a franciáknak kezd elege lenni Macron semmitmondásából, miközben az ország pozíciója egyáltalán nem javul, és a főbb problémák továbbra sincsenek megoldva. Macron szerencséje, hogy országos választás idén nem lesz, így a franciáknak nem lesz lehetőségük kifejezni az elégedetlenségüket, és a következő elnökválasztás is viszonylag messze van még. Ennek ellenére Macron nem dőlhet hátra, mivel könnyen úgy járhat, míg bukott elődje Francois Hollande. 
https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/48135/pics/lead_800x600.jpg
Emmanuel Macron,Franciaország
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?