Blogolj!

Minden olasznak elege van már a brüsszeli bürokratákból


A legtöbb szakértő és befektető nem igazán törődik a március 4-ei olaszországi parlamenti választással, ám a kényelmeskedésnek nagy ára lehet - figyelmeztet Wolfgang Münchau, a Financial Times (FT) uniós ügyekkel foglalkozó publicistája. A konszenzus szerint a szavazás patthelyzetet eredményez a parlamentben, így az államfő nem tehet mást, mint hogy újra kormányalakítási megbízást ad Paolo Gentiloni miniszterelnöknek.

Konstellációk

Münchau nem zárja ki ezt a végeredmény, ám nem fogadna rá. A második lehetőség, hogy a veterán Silvio Berlusconi jobboldali pártszövetsége (Hajrá Olaszország, Északi Liga, Olasz Testvérek) nyer, ám van egy harmadik forgatókönyv is. Eszerint összeáll a baloldali elitellenes Öt Csillag Mozgalom és az Északi Liga.

A kampányban nincs szó az olasz gazdaság alacsony termelékenységéről és az alacsony foglalkoztatási rátáról. Egyik párt sem ígéri, hogy rendbe teszi a továbbra is gyenge lábon álló bankokat, annak ellenére, hogy a pénzügyi rendszer gyengélkedése tíz éve fékezi az gazdasági növekedést.

Egyre izgalmasabb a helyzet Olaszországban

Senki sem lehet nyugodt 

Olaszországban is érvényesül ugyan az európai gazdaság fellendülése, ám jóval gyengébben, mint az eurózóna más országaiban. A magas államadósság és a szükséges reformokról folyó vita teljes hiánya nem ad okot a befektetők nyugodtságára - véli Münchau. Ez pedig nagyobb gond, mint az Öt Csillag és a Liga esetleges közös kormányzása.

A taljánoknál tehát egyelőre úgy néznek ki a dolgok, hogy nagy lendülettel robognak a kormányzati káosz felé. Persze még nagyon sokminden történhet a következő egy hónapban, de sok jóra nem lehet számítani. A választások igazi vesztese azonban Brüsszel lehet mert gyakorlatilag az összes pártnak elege van az uniós bürokratákból, és végre azt szeretnék, hogy az uniós tagság ne hátráltató tényező legyen, hanem az országot segítse. Egy ilyen helyzetben a legjobb lenne, ha Brüsszel végre valóban szakítana eddigi politikájával, és az emberek érdekében kezdene el dolgozni.  

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/48060/pics/lead_800x600.jpg
Brüsszel,Olaszország,Silvio Berlusconi
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?