Blogolj!

Óriási pofon előtt áll Macron


Két parlamenti egyéni körzetben tartottak időközi választást Franciaországban. A voksolások közös jellemzője, hogy Emmanuel Macron pártja, az En Marche jelentős vezsteségeket szenvedett el, miközben a jobbközép erősödött. Macron pártjának jelöltjei egyik körzetben sem kaptak 30 százaléknál több szavazatot, így pedig a mostani hétvégén tartandó második fordulóban könnyen lehet, hogy csúfos vereségeket kell elkönyvelnie. 

Jelentősen visszaesett a kormánypárt

Az egyik választást Val-d`Oise egyik választókerületében tartották. Ebben a körzetben sikerült az első helyet megszereznie az En Marche jelöltjének, de úgy, hogy a szavazók egyharmadának a bizalmát sem sikerült elnyernie. 2017 nyarához képest a kormánypárt több mint hat százalékpontot vesztett. Az ellenzékben lévő jobbközép jelöltje közel hat százalékpontot javított, így nagy küzdelem várható a második körben. A voksolás másik nagy vesztese a Nemzeti Front volt. 2017-hez képest több mint 5 százalékpontot vesztettek. 

A voksolás eredménye Val-d`Oise egyik körzetében

A másik választást Territoire de Belfort egyik választókerületében tartották. Itt közel 13 százalékpontos előnyre tett szert a jobbközép ellenzék. A Köztársaságiak jelöltje 2017-hez képest több mint 15 százalékpontot erősödött. A kormánypárt jelöltje pedig több mint 5 százalékpontot vesztett a tavalyi választáshoz képest. Ebben a körzetben is a másik nagy vesztes a Nemzeti Front lett, közel 10 százalékpontot vesztettek 2017-hez képest. 

A voksolás eredménye Territoire de Belfort körzetében

Mindezek az eredmények egyértelműen mutatják a franciák csalódottságát a kormánypártban, és kiemelten Emmanuel Macron politikájában. Tavaly nagy átalakításokat ígért az új elnök, de egyelőre adós az eredményekkel. Franciaországban továbbra is nagyon nagy a munkanélküliség, és a nagy európai tervekből sem valósult meg semmi. A gazdaság sem pörög azon a szinten, amivel az óriási államadósságot csökkenteni lehetne. A választók türelme fogy, de Macron nagy szerencséje, hogy a következő országos választás még nagyon messze van. 

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/47866/pics/lead_800x600.jpg
Franciaország,Marine Le Pen
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?