Blogolj!

Már húszéves a Clinton-klán legszaftosabb botránya


Húsz éve robbant ki a Lewinsky-botrány, ami aztán sokáig gyűrűzött, köztük Bill Clinton elhíresült, később erősen megkérdőjeleződő mondatával, mint: „Nem volt szexuális kapcsolatom azzal a nővel." Az amerikai elnök magánélete az elzárt Fehér Házból hirtelen minden korábbinál látványosabban került a közvélemény orra elé. 

Kilencszer volt szexuális kapcsolat

Monica Lewinsky családi kapcsolatait kihasználva 1995 júliusában Washingtonban nyári fizetés nélküli munkát vállalt a Fehér Házban. Decembertől kapott teljes állást a White House Office of Legislative Affairs-ban. Lewinsky állítása szerint 1995. november és 1997. március között kilencszer volt szexuális jellegű kapcsolata Clinton elnökkel.

Bill Clinton majdnem belebukott a két évtizeddel ezelőtti botrányba

1996 áprilisában a főnökei Lewinskyt áthelyezték a Pentagonba, mert úgy érezték, hogy túl sokat tartózkodik az elnök környezetében. Monica egy Linda Tripp nevű munkatársának ekkor beszámolt az elnöki szobákban történtekről. Linda Tripp 1997 szeptemberétől rögzítette a Lewinsky és Clinton elnök afférjáról szóló telefonbeszélgetéseiket.

Tagadott, majd beismert Clinton

A sajtóban különböző részletekkel megjelenő cikkekre reagálva Clinton először mindent határozottan tagadott, még Hillary Clinton társaságában is tartott sajtótájékoztatót a Fehér Házban, amin hazugságnak nevezte a feltételezéseket. Később Clinton lett az első elnök, akinek vádesküdtszék előtt kellett megjelennie, és az augusztusi meghallgatáson elismerte, hogy „helytelen intim fizikai kontaktust" folytatott a gyakornokkal. 

Clinton ennek ellenére azóta is a népszerű demokrata személyiségek közé tartozik, és az egyes képviselő-, kormányzó- és szenátorjelöltek mellett Barack Obama jelöltállító konvencióin is fontos szónok volt a bázis felé. Később az is kiderült, hogy a Clinton-házaspár 12 millió dolláros adóssággal költözött ki a Fehér Házból, miután ki kellett fizetni a Clintont a Lewinsky-ügyben védő ügyvédeket.

A botrány legnagyobb vesztese Hillary Clinton lett

Hillary a legnagyobb vesztes

A 2008-ban az elnökválasztáson induló Hillary Clinton – aki korábban Lewinskyt vádolta azzal, hogy nem hagyta, hogy Bill Clinton kiszálljon a viszonyukból – a Lewinsky-ügy tizedik évfordulóján egy érzelmes tv-interjúban azt mondta: sosem kételkedett férje szerelmében, még akkor sem, amikor az hűtlen lett hozzá. Hillary Clinton a 2017-ben megjelent könyvében is kitért a Lewinsky-botrányra, és abban is próbálta tagadni azokat a 2016-os kampányban újból előkerült vádakat, hogy csak politikai látszatházasság maradt közöttük.

A botrányban bár nem bukott meg Bill Clinton, de felesége 2016-os vereségében mindenképpen benne volt, hogy a húsz évvel ezelőtti ügynek ő volt erkölcsileg a legnagyobb vesztese. Clintonné nemcsak férje szavahihetőségét vesztette el, hanem azt a dicsőséget is, hogy ő lett volna az Egyesült Államok történetének első női elnöke. Hillary bukása minden politikus előtt példának kell lennie, hogy érdemes az adott pillanatban egy nehéz döntést meghozni, mivel a akár évtizedekkel később is visszaüthetnek a korábbi hibák. 

1
https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/47562/pics/lead_800x600.jpg
Bill Clinton,Hillary Clinton
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Éva 2018-01-25 14:29:39
Ez már senkit nem érdekel.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?