Blogolj!

Újra győzelmet arathat Orbán leghűbb szövetségese


A CNBC politikai elemzőket kérdezett arról, hogy mi a Berlusconi népszerűségének titka.

„Silvio Berlusconit tekintve a legfontosabb szempont az, hogy továbbra is képes különválasztani magát az olasz politika egyéb szereplőitől – a vetélytársaitól –, annak ellenére, hogy csaknem három évtizede tevékenykedik politikusként” – fogalmazott Francesco Filia, a Fasanara Capital vezetője.

„Berlusconi egy olyan üzletember és milliárdos, aki saját erejéből érte el mindezt, ezért pedig nem illik bele Olaszország politikai életébe” – mondta Filia, kiemelve, hogy ez nem politikai véleménynyilvánítás, hanem inkább arra vonatkozó magyarázat, hogy mi lehet Berlusconi vonzerejének hátterében.

Silvio Berlusconi a márciusi választások egyik nagy esélyese

„Berlusconi fénye a szuverén adósságválság emlékei, jogi problémái és különféle botrányai miatt kissé elhalványult, a volt miniszterelnök azonban most az idősebb államférfi szerepére törekszik” – fejtette ki Peter Ceretti, az Economist Intelligence Unit (EIU) elemzője a CNBC-nek e-mailben.

„Fontos tulajdonsága, hogy képes közvetíteni az üzenetét a különböző közönségeknek, tudva, hogy mikor kell viccelődni, és mikor érdemes komolyan megvitatni a politikai kérdéseket. Még az életkora is eszköz lehet a kezében, hiszen az olasz választók több mint 40 százaléka 55 éves vagy annál idősebb, több mint egynegyedük pedig 65 éves vagy annál idősebb” – tette hozzá Ceretti.

„Annak ellenére, hogy három alkalommal volt miniszterelnök, valahogy sok olasz számára, aki dühös az olasz politikai élet egészére, Berlusconi kívülállónak tűnik, akinek pontosan az olasz politikai rendszer miatt nem sikerült megvalósítania nagyszerű terveit. Továbbá korábbi kapcsolata az uniós hatóságokkal, és Angela Merkellel szintén segíti ügyét, mivel az olasz választók nagy része szkeptikus az Európai Unióval szemben” – mondta Francesco Filia.

Berlusconi 81 évesen is képes megújulni

Bár Berlusconi pártja, a Forza Italia (Hajrá Olaszország, FI) a populista Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Matteo Renzi által vezetett Demokrata Párt (PD) alatt helyezkedik el a jelenlegi közvélemény-kutatásokban, elméletileg mégis képes arra, hogy kormányzási koalíciót alakítson ki két jobboldali szövetségesének segítségével. Ez nem jelentene többségi kormányzást, azonban az FI így fontos szerepet játszana a többi párttal való tárgyalások során, hogy stabil kormányt alakítsanak ki.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/47476/pics/lead_800x600.jpg
Olaszország,Silvio Berlusconi
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?