Ötös nem, Joker-telitalálat volt a lottón
Nyerőszámok: 18 (tizennyolc), 31 (harmincegy), 56 (ötvenhat), 68 (hatvannyolc), 83 (nyolcvanhárom). Nyeremények: 5 találatos szelvény nem volt; 4 találatos szelvény 27 darab, nyereményük egyenként 1.716.520 forint; 3 találatos szelvény 2410 darab, nyereményük egyenként 20.905 forint; 2 találatos szelvény 67.058 darab, nyereményük egyenként 1955 forint. Joker: 288117. Az 1 darab Joker-telitalálatra 36.976.635 forintot fizetnek.
Blogolj!

Nagyon izgalmas hétvége jön Prágában


Az elnökválasztás első fordulóját tartják pénteken és szombaton Csehországban, ám a prágai újságok egybehangzó elemzése szerint a voksolásnak nincs egyértelmű esélyese, így valószínű, hogy az új köztársasági elnököt csak a két hét múlva megrendezendő második fordulóban választják meg.

Csehországban 2013 óta közvetlenül választják meg a köztársasági elnököt. Ezt megelőzően az elnökválasztást a két parlamenti kamara együttes ülésén bonyolították le. Öt éve az első közvetlen csehországi államfőválasztáson Milos Zeman a második fordulóban nyert Karel Schwarzenberg jobboldali politikussal szemben.

Milos Zeman nyerhet az első körben, de ez kevés lehet

Most hétvégén senki sem fog nyerni

A hatályos szabályok szerint az első fordulós győzelemhez a leadott szavazatok több mint ötven százalékát kell megszerezni valamelyik jelöltnek. Erre most sincs nagy esély, mert a megmérettetésen kilenc jelölt indul. A második fordulóba a két legsikeresebb jelölt jut, s végül az győz, aki megkapja a szavazatok többségét.

A közvélemény-kutató intézetek mindegyike - Median, STEM/MARK, CVVM, Kantar - gyakorlatilag biztosra veszi, hogy a választás első fordulóját Milos Zeman hivatalban lévő államfő megnyeri, de nem szerzi meg a győzelemhez szükséges több mint ötven százalékot. A közvélemény-kutatók, valamint a prágai sajtó is Zeman mellett leginkább Jirí Drahost, a cseh tudományos akadémia volt elnökét várja a második fordulóba, amelyre január 26-án és 27-én kerül sor.

Zeman  Jirí Drahossal csaphat össze a második körben

Kiszámíthatatlan, mi lesz két hét múlva

Zeman támogatottsága az első forduló előtt 40-45 százalék, Drahosé 35-40 százalék. Míg az első forduló esélyese Milos Zeman, a második forduló eredménye teljesen nyitott, s nem kizárt, hogy ha a Zeman elleni tábor összefog, közös erővel legyőzheti őt. Ezt mutatja a STEM/MARK legfrissebb országos felmérése is, amely szerint a második fordulóban Drahos legyőzheti Zemant: a jelenlegi államfőt a megkérdezettek 42 százaléka, míg ellenfelét 48 százaléka választaná.

A második fordulóban Zeman a képviselőházi választási győztes ANO mozgalom, a Szabadság és Közvetlen Demokrácia mozgalom, valamint a kommunisták és a szociáldemokraták jelentős részének támogatásával számolhat. Meglehetősen pikáns koalíció lesz ez, mivel a szélsőjobboldali párttól a kommunistákig képviselve lesz benne a cseh elit. Nagyjából a bevándorlásellenes erők egyesülnek Zeman mögött. 

Várható, hogy a többi parlamenti párt és mozgalom hívei, illetve a civil szervezetek a másik jelölt mellett fognak kampányolni a második forduló előtt, a szavazás kimenetele ezért jelenleg megjósolhatatlan.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/47124/pics/lead_800x600.jpg
Csehország,Milos Zeman
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?