Blogolj!

Nagyon korai Merkel öröme


Angela Merkel német kancellár pártja és konzervatív szövetségese szerdán találkozott a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) képviselőivel, hogy előkészítsék a három párt közötti kormányalakítási tárgyalásokat. A megbeszélés után derűlátóan nyilatkoztak, pedig a tárgyalások nem ígérkeznek könnyűnek. A potenciális partnerek a találkozó után kiadott rövid közleményben annyit emeltek ki, hogy nőtt köztük bizalom, "derűlátással kezdjük el a tárgyalásokat".

Három hónappal a parlamenti választások után - amelyekből győztesen, de meggyengülve került ki - Merkelnek meg kell állapodnia a szociáldemokratákkal, ha többségi kormány élén akar maradni. A kancellár ősszel sikertelenül tárgyalt kormányalakításról a zöldekkel és a liberálisokkal, a kisebbségi kormányzást pedig elutasítja.

Nagyin nehéz helyzetben van Angela Merkel

Én a tárgyaló felek helyében nem lennék ennyire derűlátó. Miközben ők vígan egyeztetgetnek, addig pártjuk támogatottsága szépen lassan araszol lefelé. Az INSA legfrissebb kutatása szerint a CDU csupán 32,5, míg az SPD 19,5 százalékot szerezne. A bevándorlásellenes AfD pedig 13 százalékon áll, de a többi kisebb erő is 10 százalék felet áll.

Ha esetleg létre is jön a nagykoalíció, akkor a kis pártok mindenképpen be fogják gyújtani a rakétáikat, és folyamatosan nézni fogják, hol hibázik majd a CDU-SPD-nagykoalíció. Ha pedig sikertelen lesz a régi-új kormány akkor szinte garantálni lehet majd, hogy folytatódni fog a nagy pártok hanyatlása, és a kicsik felemelkedése. Lehet a 2021-es német parlamenti választás után egy új ország fog születni? 

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/46713/pics/lead_800x600.jpg
Angela Merkel,Németország
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?