Blogolj!

A szlovákok már nem is annyira utálják a magyarokat?


A FOCUS ügynökség idei szeptemberi felmérésében azt a kérdést tette fel a szlovákiai polgároknak, hogy zavarná-e őket, ha kisebbségi csoportok tagjai lennének a szomszédaik. A muszlimok esetében a 2008-ban készült hasonló felmérés viszonylatában 41 százalékos növekedést figyeltek meg az elemzők, a bevándorló családok esetében 38 százalék volt a növekedés.

A többség szélsőségesekhez történő viszonyulása szinte változatlan volt – 2008-ban a megkérdezettek 82 százaléka nem szeretett volna ilyen szomszédokat, idén ez az arány 84 százalék. A legkisebb arányú növekedés a magyar nemzeti kisebbséghez fűződő viszonyban volt kimutatható – a 10 évvel korábbihoz (17  százalék) képest 2017-ben a szlovákok 18 százaléka nem látna szívesen magyarokat a szomszédságában.

Az alábbi táblázatban a többségi társadalom tagjainak az adott társadalmi csoportokhoz való viszonyulását (elutasítását, mint szomszédokat) fejezték ki százalékos arányban (2008-as és 2017-eredmények):

Mindez nagyon jó hír a magyarságnak, mivel pár évvel ezelőtt még mi voltunk az egyik legelutasítottabb népcsoport Szlovákiában. Minden bizonnyal a mostani adatokban komoly szerepet játszik a sikeres visegrádi együttműködés, a kölcsönös pragmatikus külpolitika és az egyre jobb gazdasági kapcsolatok. Egyet kívánhatunk: csak így tovább. 

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/46060/pics/lead_800x600.jpg
bevándorlás,Szlovákia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?