Blogolj!

Egy bűnözői csoport akarja elrabolni Romániát?


Meglehetősen érdekes írás jelent meg a Revista22 nevezetű romániai oldalon. A cikk szerzője szerint a demokrácia és a jogállam valójában olyan halálos veszélyben van, amilyenben sohasem volt 1989 óta, ez a fenyegetés pedig nem az oroszok, vagy a magyarok, vagy valamilyen antiliberális populista politikai mozgalom felől érkezik, amilyenek most nagy számban virágoznak Nyugaton, bár kétségtelen, hogy a PSD (Szociáldemokrata Párt) megpróbál annyira populista lenni, amennyire csak képes.

A veszély egy bűnözői érdekcsoport felől érkezik, mely képes volt lenyúlni a fő kormánypártot és azon van, hogy az egész pártot lenyúlja. A bármely országgal szembeni lojalitás az általa kínált fejlettségi és prosperitási mértékből fakad, de még nagyobb mértékben olyan nem anyagi jellegű értékek gondozásából, mint a személyes élet és tulajdon biztonságának érzése, az alapvető szabadságjogok megléte és a hozzáférés az igazságszolgáltatáshoz egy olyan államban, mely mindenkit egyformán kezel- írta a publicista.

Romániában nem csillapodnak a dolgok

Márpedig egy olyan országban, mely már csak egy lépéstől van egy török mintát követő kleptokráciától, elsőként ezeket az értékeket áldozzák fel. "Most joggal panaszkodunk, hogy a román állam képtelen „pozitív jogokat” biztosítani minőségi egészségügyi és oktatási szolgáltatások formájában." De abban a pillanatban, hogy az ügyészek és az igazságszolgáltatás függetlensége „hierarchikusan” a hatalmon lévő bűnözői csoportosulásnak rendelődik alá, Románia már az alapvető, negatív jogokat sem lesz képes szavatolni. Márpedig egy ilyen ország sem lojalitást, sem szeretetet nem érdemel - olvasható a publicisztikában. 

Romániában a 2016-os parlamenti választást követően minden abba az irányba mutatott, hogy jelentős stabilizálódás lesz. Ezzel szemben az abszolút többségben lévő kormánypártoknak a jelentős gazdasági sikerek ellenére nem sikerült nyugodtan vezetni az országot. Miniszterelnökök jönnek-mennek, az ellenzék folyamatosan próbálja nyomás alatt tartani a kabinetet. Mindennek a legfőbb oka, hogy 2019-es elnökválasztásra erősít mindenki. A kormány tudja, hogy a mostani gazdasági növekedést nem tudja fenntartani, mivel az egyensúlyi mutatók egyre rosszabbak. Az ellenzék pedig fogást keres és minden apró-cseprő ügybe belekapaszkodik. Egyelőre a PSD mindenkinél erősebb, de 2019 még messze van.   

Címkék: Románia
https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/45859/pics/lead_800x600.jpg
Románia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?