Blogolj!

Korai öröm: még nagy balhé lehet a briteknél


Nagyrészt az Európai Unió elvárásainak megfelelően alakult a Brexit-tárgyalások első szakasza - mondta Pócza István, a Századvég Alapítvány elemzője. Általában minden pontban kompromisszum született, amit Theresa May brit kormányfő is eredményként tud felmutatni hazájában.

Pócza István felhívta a figyelmet, hogy a Brexit-tárgyalásokon az unió részéről az Európai Bizottság tagjai vettek részt, ugyanakkor az ő véleményük nem feltétlenül fedi a tagállamok érdekeit. "A bizottság érdeke, hogy ledózerolja a briteket, és így mutassa meg, nem éri meg kilépni az EU-ból (...), ezzel szemben a tagállamok külön-külön szeretnék megőrizni a jó kapcsolatokat" - hangsúlyozta.

Valóban a pénteki megállapodás kapcsán a legfontosabb kérdésről egyáltalán nem beszéltek a felek. Mégpedig ez a brit pénzügyi kötelezettség az unió felé. A munkavállalás és az ír-északír határ kérdése is sok embert érint, de a költségvetési vonzatok azok, amiiket a szavazók túlnyomó többsége értelmezni tud. Az elmúlt hetek hírei arról szóltak, hogy több milliárd fontot kell majd a briteknek fizetniük a távozásért, mindezt pedig az ottani szavazók sem fogják könnyen lenyelni. 

Nagyon messze van még a brexit-folyamat vége

A Theresa May vezette konzervatív kormány meglehetősen rossz helyzetben van, mivel népszerűsége jelentősen megkopott a nyári kudarcos előrehozott választás miatt. A kormányfőnek az érdeke, hogy az esetleges költségekről senki se beszéljen. Ebből a szempontból a mostani csatát megnyerte, de ez nem jelenti azt, hogy a problémák szőnyeg alá söprésével a háborúban is diadalmaskodni fog. 

A nehézkesen haladó tárgyalások ellenére kicsi az esély arra, hogy új szavazást tartsanak az Egyesült Királyságban az uniós kiválásról - mondta Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem docense. Felidézte, hogy felmerült egy másik szavazás ötlete, eszerint arról kellene megkérdezni a briteket, jó-e az Európai Unióval kötött megállapodás. A szakértő hangsúlyozta, ha egy ilyen népszavazáson nemmel voksolna a többség, akkor nem lenne megállapodás, és a legkeményebb kritériumok mellett "esnének ki".

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/45797/pics/lead_800x600.jpg
Brüsszel,eurózóna,Nagy-Britannia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?