Blogolj!

Kemény helyzetben az erdélyi magyarság


Ember legyen a talpán,aki képes kiismerni a román belpolitika rejtelmeit. A kormánypárton belüli küzdelmek szinte áttekinthetetlenek. A politikai erők már nagyban a 2019-es európai parlamenti és az évvégi államfő-választásra készülnek.

A legújabb érdekesség Bukarestből, hogy a televíziós műsorvezetőből politikussá avanzsált, Liviu Dragnea, szociáldemokrata (PSD) pártelnök bizalmasának számító Gabriela Firea főpolgármester – aki nagy eséllyel a PSD államfőjelöltje lehet a 2019-es megmérettetésen – a jelek szerint ismét miniszterelnök-buktató kedvében van, ami újfent annak a jele, hogy a hatalmon lévő alakulaton belül intenzív harcok dúlnak a „post Dragnea-korszakra” való felkészülésre. Egészen pontosan arra, hogy ki veszi át az irányítást a PSD-ben, miután a jelenlegi pártelnököt teljesen félreállítja a párhuzamos állam egyik alappillérének számító nyomozó hatóság.  

Finoman szólva sincsen könnyű helyzetben Kelemen Hunor

Az erdélyi magyarság vezető politikai erejének, az RMDSZ-nek egy ilyen helyzetben kellene a lehető legjobb döntéseket meghoznia. A párt nagyon sokat változott Kelemen Hunor elnöksége alatt. Ennek egyik legnyilvánvalóbb jele volt, hogy legutóbbi kormányválság alatt az RMDSZ csak akkor kötött volna koalíciót a szocdemekkel, ha a magyarságpolitikában döntő változás következett volna be. Mindez elmaradt, így koalíció sem lett. Ezek a lépések nagyon jót tettek Kelemen Hunor megítélésének, de egy apró probléma még maradt.  

A 2016-os választás után az RMDSZ és a PSD kötött egy parlamenti megállapodást egymással. Miközben a jelenlegi jobbközép román ellenzékkel tényleg nem sok értelme van az együttműködésnek, a szövetségnek igazán el kellene gondolkodnia azon, hogy van-e ráció abban, hogy asszisztáljanak a parlamentben a PSD intézkedéseihez. Könnyen lehet hasznosabb lenne a teljes ellenzékbe vonulás, mint az egyre mélyebbre süllyedő kormánypárttal való bármilyen egyezkedés. A helyzet nagyon kényes, jó döntést hozni szinte lehetetlen, de elképzelhető, hogy a várakozás is a magyarság kárára lenne. 

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/45607/pics/lead_800x600.jpg
Erdélyi magyarság,Románia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?