Blogolj!

Tovább fokozódhat a katalán káosz


Egy friss felmérés szerint a katalán függetlenségi erők állnak nyerésre a december 21-i parlamenti választás előtt három héttel. A 135 mandátumból a mostani állás szerint 69 képviselői helyet szerezhetnek a függetlenség mellett kiálló erők. Egy ilyen választási kimenetel tovább fokozná a káoszt a tartományban. Persze rendkívül kiélezettek az erőviszonyok, így azt sem lehet kizárni, hogy a függetlenséget ellenzőknek lesz többsége. Minden a választási részvételtől és a következő hetek kampányától függ.  

A legutóbbi hír egyébként az volt a tartományból, hogy hétfőn dönt a legfelsőbb bíróság arról, hogy szabadlábon védekezhet-e a leváltott katalán kormány nyolc, előzetes letartóztatásban lévő tagja, akiket saját kérésükre hallgatott meg az ügyet tárgyaló új bíró pénteken Madridban. Jövő hétfőn dönthet az illetékes belga bíróság is a Belgiumban tartózkodó Carles Puigdemont volt katalán elnök és kormányának négy tagja ügyében, a spanyol hatóságok által kiadott európai elfogatóparancs végrehajtásáról.

Nagyon kiélezett a választási küzdelem Katalóniában

Abban az esetben, ha a függetlenségpárti erők győznek december végén, meglehetősen kusza helyzet alakulna ki. Vélhetően tovább folytatódna a kötélhúzás Madriddal, miközben a katalán társadalom többsége továbbra sem akar elszakadni. A pártoknak tehát valamilyen kompromisszumra kellene jutnia Madriddal, hogy a helyzet ne fajuljon el. Sem a karácsony, sem az újév nem lesz unalmas az ibériai országban.  

Címkék: Katalónia
https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/45492/pics/lead_800x600.jpg
Katalónia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?