Blogolj!

Ezek a régiók küzdenek a függetlenségért


Nagyon érdekes összeállítást közölt a Revista22 nevezetű román oldal. A portál tizenegy olyan forró pontot számolt össze Európában, ahol a helyi, vagy etnikai nacionalizmus különféle formákat ölt. Érdemes ezeket számba venni. 

Katalónia: A Spanyolország északkeleti részén található Katalónia autonóm közösség nemcsak saját történelemmel, de hivatalosan elismert nyelvvel is rendelkezik. A 2008-as gazdasági válság elmélyítette az észak-spanyolországi gazdagabb és a déli régiók között és újra felszította a gazdasági függetlenség vágyát. Az autonóm közösség 2017. október 1-én új népszavazást tartott, a választók 92 százaléka pedig egy Katalónia köztársaság mellett foglalt állást. Október 27-én pedig kikiáltották a függetlenséget. 

Katalónia a függetlenség útjára lépett

Baszkföld: A Spanyolország északi részén található Baszkföld ma egy baszkokból, az egyik legrégebbi európai népesség tagjaiból álló spanyol autonóm közösség, akik mai is olyan nyelvet beszélnek, mely nem áll rokonságban az indoeurópai nyelvekkel. A baszk függetlenségpártiak a katalóniai népszavazás után saját népi konzultálást javasoltak.

Skócia: A Nagy-Britannia szigetének északi harmadát elfoglaló ország széles körű függetlenséggel rendelkezik Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságán belül, többek között a királyság többi részén lévőktől elkülönült igazságügyi, oktatási és vallási intézményekkel is. A Skót Nemzeti Párt a 2011-es parlamenti választás után, 2014 szeptemberében függetlenségi népszavazást írt ki, de a résztvevők 55 százaléka elutasította ezt a lehetőséget. 

Skócia 2014-ben nemet mondott a függetlenségre

Feröer szigetek: Szigetcsoport az Atlanti-óceán északi részén, a Dán Királyság autonóm régiója. 1814 óta része Dániának, a helyi hatóságok pedig az évek folyamán átvették az állami ügyek többségének kezelését, a külkapcsolatokat, az igazságszolgáltatást és a védelmet kivéve. Bár Dánia része, a Feröer szigetek nem tagjai az Európai Uniónak. Feröer miniszterelnöke 2017 februárjában bejelentette, hogy 2018 áprilisában népszavazást tartanak egy önrendelkezési jogukat is tartalmazó új alkotmányról.

Flandria: A szövetségi állam Belgium egyik régiója és lakosságának nagyjából 58 százaléka él itt. 1830-ban lett a Belga Királyság része. Jogokért folytatott harcukat a XX. század második felében feszültségek, többek között utcai harcok is jellemezték. A konfliktus több nagyszabású reformhoz vezetett, melyek az egységes belga állam szövetségi állammá változtatásában csúcsosodtak ki. A föderális Európán belüli flamand köztársaságért küzdő Új Flamand Szövetség nacionalista párt a 2014-es választáson regionális szinten megerősödött és megszerezte a flamand parlament legtöbb mandátumát. 

Flandriában is egyre kevesebben kérnek a vallonokból

Donyeck és Luganszk régiók: A kelet-ukrajnai történelmi, gazdasági és földrajzi Donbasz régióhoz tartoznak és itt él az ország orosz lakosságának legnagyobb része. A mai fegyveres konfliktus az Euromájdánból, a fővárosban, Kijevben 2013. november 21-e éjszakáján kirobbant tüntetésekből alakult ki. Mindkét régióban 2014. május 11-én senki által el nem ismert népszavazást tartottak az elszakadásról, melyen a résztvevők nagyjából 90 százaléka az Ukrajnával szembeni függetlenség mellett foglalt állást. A konfliktus kirobbanása óta már több mint 10 tűzszüneti megállapodást kötöttek, többek között 2017-ben is, de úgy tűnik, ezek képtelenek voltak véget vetni a harcoknak.

Transzdnyeszter: Önhatalmúlag kikiáltott, de facto független szeparatista régió, mely a jogilag Moldova Köztársaság területéhez tartozó, a Dnyesztertől keletre lévő területet, hat községet, valamint Tighina várost tartja ellenőrzése alatt. A transzdnyeszteri szeparatista hatóságok 2006-ban népszavazást tartottak és a szervezők állítása szerint, a szavazók 97 százaléka az Orosz Föderációhoz csatlakozást támogatta.

Székelyföld: Erdély délkeleti részén található és zömmel székelyek, egy magyar etnikai alcsoport tagjai lakják, nagyjából 800 000 lakosa van. 

Egyre többen szeretnének autonóm Székelyföldet

Vajdaság: Szerbia egyik autonóm tartománya az ország északi részén, csaknem 2 millió lakossal. 26 etnikai csoport található itt (egyes források szerint, a románok nagyjából 35 000 fős közösséget alkotnak) és hat nyelv hivatalos, köztük a román is. 

Padánia: Ez az észak-olaszországi Pó-síkság alternatív neve. 1990-ben, Gianfranco Miglio politológus művének megjelenésével kap politikai felhangú identitást, aki Olaszország alkotmányos reformjára tesz javaslatot, melynek keretében azt három makrorégióra osztanák és ezek egyike lenne Padánia. 2017. október 22-én mindkét régióban konzultatív népszavazást tartottak az autonómia mértékének növeléséről, amely sikeres volt.

Korzika: 1768-ban csatolták Franciaországhoz a Genovai Köztársaságtól egy adósság kiváltására. A XX. század második felében nő a nyomás, 1975. augusztus 21-én kirobbannak az első fegyveres összecsapások a később a radikális nacionalista terrorista szervezetbe, a Korzikai Nemzeti Felszabadítási Frontba tömörült korzikai nacionalisták és a francia hatóságok között. Attól kezdve egészen 2014-ig, amikor a FLNC bejelentette a fegyverletételt és a demilitarizálási folyamat elindítását,

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/44144/pics/lead_800x600.jpg
Katalónia,Székelyföld
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?