Blogolj!

Az utolsó ütközet jön a 2018-as választás előtt


Szlovénia 1991-es függetlenedése óta mindig baloldali jelölt nyerte meg az elnökválasztást, és nem lesz ez másképp az október 22-i választáson sem, ahol a függetlenként, de szociáldemokrata támogatással induló jelenlegi államfő, Borut Pahor a fő esélyes. Jobboldali jelölt csak 2002-ben jutott be a második fordulóba, de ott az azóta elhunyt Janez Drnovsek, a Liberális Demokrata Párt (LDS) jelöltje maga mögé utasította.

Szlovénia
 első elnöke 1992-től 2002-ig Milan Kucan volt, őt követte Janez Drnovsek, aki csak egy ciklusban volt elnök, nem jelöltette magát újra. Danilo Türköt 2007-ben választották meg államfőnek, akit - nagy meglepetésre - 2012-ben a hivatalban lévő államfő, Borut Pahor legyőzött a második fordulóban. Noha Pahor kormánya nem sokkal az elnökválasztást megelőzően megbukott, egyedi, sajátos kampányával megnyerte a hétköznapi emberek támogatását: péknek, fodrásznak és földművesnek állt, ami éles ellentétben állt Danilo Türk ódivatú, bürokratikus kampányával.

Borut Pahor jelenlegi államfő a választás legnagyobb esélyese

Most kilenc jelölt indul a szlovéniai elnökválasztáson, köztük öt nő. A fő esélyes a független Borut Pahor, aki 2012-ben még a szociáldemokrata koalíció jelöltjeként indult. Pahor legesélyesebb ellenfele a szintén baloldali Marjan Sarec. Pahor és Sarec is független jelöltek, azzal, hogy az előbbi jelölését támogatja a Szociáldemokrata Párt (SD), amelynek korábban Pahor vezetője volt, az utóbbit pedig saját regionális pártja, a Marjan Sarec Pártja (LMS), amelynek színeiben 2010-ben Kamnik város polgármesterévé választották.

A felmérések szerint Pahor nagy valószínűséggel már az első fordulóban megszerzi a második ötéves mandátumát: a megkérdezettek 55 százaléka szavazna rá, míg Marjan Sarecra a választók 21,2 százaléka adná voksát. A várakozásoktól eltérően Sarec sokat veszített népszerűségéből, és nem valószínű, hogy meg tudja szorítani Pahort az első fordulóban. 

A 39 éves Sarec karrierjét újságíróként kezdte, majd később komikus színészként szerzett hírnevet. Politikai vezetőket utánzott és figurázott ki különböző televíziós és rádiós szatirikus politikai műsorokban. Mint mondta, azért indult, mert generációváltásra van szükség a politikában. Támogatói abban bíztak, hogy meg tudja szólítani azokat a baloldali szavazókat, akik elpártoltak Pahortól, amiért az szerintük középre tolódott.

 Marjan Sarec független jelölt választási plakátja Ljubljanában

A kampányban politikai kérdésekről és társadalmi témákról egyaránt vitáztak a jelöltek, az abortusztól az egyház szerepéig és Szlovénia európai uniós tagságáig. Pahor tapasztalt politikusként - több ciklusban volt parlamenti képviselő, majd európai parlamenti képviselő is, 2008-tól pedig négy éven át miniszterelnök - sokkal jobb teljesítményt nyújtott a televíziós és rádiós vitákban, mint ellenfelei, és ennek köszönhetően folyamatosan növelte előnyét a többi jelölttel szemben. 

A legnagyobb ellenzéki párt, a Janez Jansa volt miniszterelnök vezette jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) egy jól ismert, nagy népszerűségnek örvendő európai parlamenti képviselőt, Romana Tomcot indította Pahorral szemben. Szlovén lapok szerint a jobboldal abban bízott, hogy a szlovén-horvát határvitát előnyére tudja majd fordítani. Szlovénia ugyanis Borut Pahor miniszterelnöksége alatt fordult nemzetközi döntőbírósághoz a Pirani-öböl ügyében. Emiatt Szlovénia blokkolta Horvátország uniós csatlakozását. Jansa azonban nem elégedett a nemrég meghozott bírósági ítélettel, és "nemzeti vereségről" beszél. Úgy véli, Horvátország kijátszotta Szlovéniát, aminek Pahor a fő oka. 

A lapok azonban arról cikkeztek, hogy az embereket nem érdekli a határvita, az EU magjához és a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezethez akarnak tartozni, és erős eurót szeretnének. A felmérések azt mutatják, hogy Jansa eltaktikázta magát: Tomc mindössze 7,8 százalékon áll, a negyedik helyen a kilenc jelölt között.

Az említett három jelölt mellett szorítóba lép még Ljudmila Novak, az ellenzéki Új Szlovénia (NSI) jelöltjeként, akire a szavazók 8,2 százaléka adná voksát és Maja Makovec Brencic oktatási miniszter a Miro Cerar miniszterelnök vezette Modern Közép Párt (SMC) jelöltjeként, akire 1,4 százalék szavazna. A parlamenten kívüli pártok közül Suzana Lara Krause a Szlovén Néppárt (SLS), valamint Andrej Sisko az Egyesült Szlovén Mozgalom színeiben méretteti meg magát az elnökválasztáson. Előbbinek 0,7 százalék, utóbbinak 2,5 százalék a támogatottsága a felmérések szerint. 

Romana Tomcnak, az ellenzéki Szlovén Demokrata Párt (SDS) jelöltjének nem sok esélye van

Szlovéniában az államfő főként reprezentatív, de politikailag fontos szerepet tölt be, ő a hadsereg főparancsnoka, és magas rangú tisztségviselőket is kinevez, többek között a nemzeti bank elnökét. A kinevezéseket a parlamentnek is jóvá kell hagynia. Megbízatása öt évre szól, és legfeljebb egy alkalommal választható újra.

A mostani elnökválasztás az utolsó jelentős erőfelmérő a jövő évi parlamenti választások előtt. Az látszik, hogy Pahort nagy valószínűséggel senki sem verheti meg, így a voksolás a többi párt közötti helyosztó. Ebben a felmérések alapján az ellenzék vezet, mivel a legnagyobb kormánypárt jelöltjére még két százaléknyian sem voksolnának. Ami biztos, hogy a voksolás után okosabbak leszünk. 

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/43885/pics/lead_800x600.jpg
Borut Pahor,Szlovénia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?