Blogolj!

Támadásba lendült Spanyolország


Spanyolország egységéért tüntetők tömege töltötte meg Barcelona utcáit vasárnap, egy héttel a rendőri erőszakba torkollott katalán függetlenségi népszavazást követően, amelyet az alkotmánybíróság felfüggesztő határozata ellenére rendeztek meg Katalóniában. "Elég! Nyerjük vissza a józanságot!" - ezzel a jelszóval hirdette meg a békés felvonulást a Katalán Civil Társasalom (SCC) nevű szervezet, hogy hangot adjon a "csendes többségnek", azoknak, akik ellenezték a népszavazást, nem támogatják a függetlenségi folyamatot, és ezért nem is vettek részt a múlt heti referendumon.

Nagyon sokan tüntettek a független Katalónia ellen

Több százezren voltak

Az SCC szervezésében a tüntetésre mintegy 100 autóbusszal érkeztek Spanyolország más területeiről is. A rendezvény elején José Rosinol, a civil szervezet vezetőségi tagja a spanyol közszolgálati televíziónak több százezer felvonulóról beszélt, míg a végén Álex Ramos alelnök bejelentette, hogy a részvételi adatok meghaladták az egymilliót. A barcelonai rendőrség által közölt információk szerint mintegy 350 ezren vonultak fel.
  
Josep Borrell, az Európai Parlament volt elnöke, egykori szocialista katalán politikus uniós zászlót tartva kezében mondta el beszédét, hangsúlyozva: azon a béke és együttélés csillagai láthatók. Katalónia nem egy gyarmat, nem egy elfoglalt ország, és nem olyan, mint Litvánia, Koszovó, vagy Algéria - hangsúlyozta Josep Borrell.

A jövő héten eldőlhet lesz-e független Katalónia

Lesz-e független Katalónia?

A katalán kormány által közzétett hivatalos végeredmény szerint múlt vasárnap a választásra jogosultak 43 százaléka szavazott a referendumon, több mint 91 százalékuk támogatta az elszakadást Spanyolországtól. Ennek alapján a katalán vezetés azt tervezi, hogy kinyilvánítja az autonóm közösség függetlenségét.

Carles Puigdemont katalán elnök a héten a BBC-nek nyilatkozva azt mondta, hogy ez a jövő héten történhet meg. Kedden a katalán parlament rendkívüli ülést tart, amelynek jelenlegi egyetlen napirendi pontja az elnök politikai értékelője. A katalán ellenzéki pártok azonban attól tartanak, hogy az utolsó pillanatban módosítják a napirendet, és beterjesztik az elszakadásról szóló határozatot is.

A katalánok többsége egy friss felmérés szerint nem akar elszakadni

Sokan nem akarnak függetlenséget

A katalán többség nem támogatja az elszakadást Spanyolországtól - derült ki az NC Report nevű közvélemény-kutató cég felméréséből. Az október 4. és 7. között végzett kutatásban Katalóniában a megkérdezettek 58,9 százaléka válaszolt nemmel arra a kérdésre, hogy támogatja-e Katalónia függetlenségének egyoldalú kinyilvánítását, míg az ország többi részében élők 79,4 százaléka ellenezte ezt a lépést.

Nem a jogállam mellett voltak

A katalánok 47 százaléka szerint Katalóniában előrehozott választásokat kellene tartani, szemben a válaszadók 42,4 százalékával, akik szerint viszont nem. Ugyanerre a kérdésre Spanyolország többi részén 63,9 százalékkal válaszoltak igennel. Az NC Report egyebek mellett arra is kíváncsi volt, hogyan ítélik meg a spanyol hatóságok beavatkozását a múlt heti népszavazáson. Katalóniában a válaszadók 53 százaléka mondta azt, hogy szerinte nem a jogállam védelmében léptek fel. Ezzel ellenkező véleményen van az ország más területein élők többsége, 75,6 százaléka.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/43328/pics/lead_800x600.jpg
Katalónia,népszavazás,Spanyolország
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?