Blogolj!

Valami készül a Balkánon


Megalakult Várnában a „balkáni visegrádi négyek csoportja”, amely „együtt fogja hallatni hangját” - jelentette be Bojko Boriszov bolgár kormányfő. Mihai Tudose román kormányfő a Bulgária, Görögország és Szerbia vezetővel való találkozón úgy nyilatkozott, hogy a négy ország együtt az Európai Uniót védő „fal” lehet.

„Nem csináltunk egyebet, mint kibővítettük az együttműködést Románia, Bulgária, Görögország és Szerbia között. A négy ország lehet az Európai Unió kapuja, de lehet akár egy olyan fal, amely védi az uniót” - idézte az Agerpres a román miniszterelnököt. Bojko Boriszov bolgár kormányfő úgy fogalmazott: megalakult Várnában a „balkáni visegrádi négyek csoportja”, amely „jót tesz Európának és együtt fogja hallatni hangját”.

Érdekes szövetség formálódik a Balkánon

Miközben az EU két vezető hatalma, Németország és Franciaország vezetője arról beszél, hogy minél előbb létre kell hozni egy föderális Európát, addig a valóságban teljesen más folyamatok szemtanúi vagyunk. Spanyolország és Katalónia forrong, Nagy-Britannia és Skócia viszonya a 2014-es népszavazás ellenére nem jutott nyugvópontra. Jelentős ellentétek vannak más tagállamokon belül is, és még nem is beszéltünk az illegális bevándorlás és a terrorizmus problémájáról, ami szinté kezdi szétfeszíteni az EU kereteit.

Egy ilyen helyzetben egy újabb integrációs forma ütötte föl a fejét az unió határán, ami szintén amellett száll síkra, hogy a nagy tagállamokkal szemben képez majd ellensúlyt. Bármennyire is szeretnék Brüsszelben, hogy véget érjen a nemzetállamok és a helyi közösségek kora, a történelmet nem lehet egyik napról a másikra az ablakon kidobni. Európa csak akkor lesz nemzetközi szinten versenyképes, ha figyelembe veszi ezt a sokszínűséget és nem arra törekszik, hogy minden létező módon eltapossa.

A következő években minden bizonnyal fel fog erősödni a nemzetállamok híveinek és a brüsszeli birodalmat építőknek a csatája. Mindezt a helyzetet pedig csak bonyolítani fogja a különféle országok közötti integrációs formák. Magyarországnak ebben a helyzetben kell jól döntenie, mivel meglepő fordulat lenne, ha az egyre népesebb szecessziós mozgalmak vezetői, és hívei feladnák az elképzelésüket és önként bevonulnának Brüsszel ölelő karmai közé.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/43193/pics/lead_800x600.jpg
bevándorlás,Brüsszel,Bulgária,Görögország,Nagy-Britannia,Románia,Szerbia,Terrorizmus
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?