Ötös nem, Joker-telitalálat volt a lottón
Nyerőszámok: 18 (tizennyolc), 31 (harmincegy), 56 (ötvenhat), 68 (hatvannyolc), 83 (nyolcvanhárom). Nyeremények: 5 találatos szelvény nem volt; 4 találatos szelvény 27 darab, nyereményük egyenként 1.716.520 forint; 3 találatos szelvény 2410 darab, nyereményük egyenként 20.905 forint; 2 találatos szelvény 67.058 darab, nyereményük egyenként 1955 forint. Joker: 288117. Az 1 darab Joker-telitalálatra 36.976.635 forintot fizetnek.
Blogolj!

55 év után diadalmaskodna a jobboldal


A németországi választási izgalmak után október első felében Ausztriára figyel majd az európai közvélemény. Október 15-én előrehozott voksolást tartanak majd nyugati szomszédunkban. A parlamenti megmérettetés előtt október 1-jén önkormányzati választás lesz Burgenlandban, ami egyfajta erőfelmérő lesz az országos voksolás előtt. Ahhoz, hogy pontosan értelmezni tudjuk mi a jelentősége a legkeletibb osztrák tartományban tartandó választásnak érdemes egy kicsit visszamenni az időben.

Baloldali-szélsőjobb-koalíció

A Magyarországgal szomszédos osztrák tartományban legutóbb 2012 novemberében tartottak helyhatósági választásokat. Akkor az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) szerezte meg a legtöbb helyi képviselői mandátumot és polgármesteri posztot. Az SPÖ a szavazatok 46,2 százalékával diadalmaskodott. A második helyre az Osztrák Néppárt (ÖVP) futott be 42,1 százalékos eredménnyel. Harmadik az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) lett 4 százalékkal, míg a Zöldek 1,8 százalékot kaptak.

A 2012-es önkormányzati választás végeredménye Burgenlandban. Piros színnel az SPÖ-s önkormányzatok, fekete színnel az ÖVP-s önkormányzatok láthatóak


2012 után 2015 májusában tartományi választások voltak Burgenlandban. A voksolás az SPÖ drámai visszaesését és az FPÖ megerősödését hozta. A szociáldemokraták csupán 41 százalékot kaptak, így elveszítették a többségüket a helyi parlamentben, míg az FPÖ 15 százalékot kapott. Nagy meglepetésre az SPÖ nem az ÖVP-vel kötött koalíciót, hanem a radikális és bevándorlásellenes FPÖ-vel. Sokan akkor nem jósoltak hosszú időt a furcsa koalíciónak, de a mai napig nem bomlott föl ez az érdekes házasság.

Érvényesül-e a néppárti vezetés

Mint korábban említettük október 15-én országos választást tartanak Ausztriában, mivel az idei nyár elején összeomlott a 2007 óta tartó nagykoalíciós kormányzás. A burgenlandi voksolás ennek árnyékában zajlik, és annak eredménye minden bizonnyal hatást gyakorol majd az országos kampány menetére a következő két hétben. Burgenland alapvetően egy baloldali tartomány, legutóbb 1962-ben tudott az ÖVP önkormányzati választást nyerni. Éppen ezért, ha az országos tendenciák érvényesülnek, és az ÖVP nyerne, az mindenképpen történelmi eredmény lenne.

Sebastian Kurz, az Osztrák Néppárt elnöke az országos választás esélyese

Forrás: AFP/Joe Klamar

Az utolsó tartományi szintű felmérést még 2017 áprilisában végezték Burgenlandban. Akkor a szavazatok 43 százalékát az SPÖ, 26 százalékát az ÖVP, míg 17,5 százalékát az FPÖ szerezte volna meg. Áprilisban azonban országosan az ÖVP csupán 20 százalék körül állt, míg mostanra 33-35 százalékéra tornázta föl magát a Sebastian Kurz vezette alakulat. Vasárnap kiderül, hogy a keleti tartományban is népszerűbb lett-e a néppárt, vagy pedig a helyi erős szociáldemokrata hagyományok érvényesülnek.

Helyi kontra országos ügyek

Burgenlandban 171 településen választanak majd polgármestereket és képviselőket. A kampányt természetesen az október 15-választás árnyékolja be. Ennek ellenére a helyiek szerint egyáltalán nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni a végeredményből, mivel itt a helyi teljesítményt értékelik majd a választók, és nem országos ügyekről döntenek. A voksolást végeredményét valóban a 2012-es eredménnyel érdemes majd összehasonlítani.

Bárki is nyerjen majd vasárnap az országos kampány utolsó két hete mindenképpen izgalmas lesz. Bár a Kurz vezette jobbközép alakulat nagy fölénnyel vezet a második helyért, és a parlamenti bejutásért éles harc zajlik. Az SPÖ és az FPÖ küzd a dobogó második fokáért, míg a bejutásért a Zöldek, a zöldekből kiszakadt Peter Pilz listája és a liberális NEOS. Az igazi kérdés, hogy ki alakíthat majd kormányt. A legnagyobb esélye az ÖVP és az FPÖ összefogásának van, de Burgenland példája mutatja, hogy az SPÖ-FPÖ összefogást sem lehet kizárni.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/43027/pics/lead_800x600.jpg
Ausztria,Osztrák Néppárt (ÖVP),Osztrák Szabadságpárt (FPÖ),Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ),Sebastian Kurz
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?