Blogolj!

Újabb vereség előtt az európai baloldal


Norvégia, a világ egyik leggazdagabb országa, így a politikai élete is meglehetősen unalmas volt az elmúlt évtizedekben. Az északi állam a Breivik-merénylet óta van inkább a hírek középpontjában, és mostanáig sokakban megdöbbenést keltett a meglehetősen enyhe ítélet a terroristának. A közvéleményt az is borzolja, hogy milyen jó körülmények között él Breivik, sokan Magyarországon is megirigyelnék a norvég börtönöket.

Egyelőre pici előnye van a jobbközép erőknek Norvégiába

Norvégiában hagyományosan a baloldali pártok erősek. A jobbközép erők a II. világháború után csak egyszer tudtak zsinórban két választást megnyerni, de kormányozni már nem sikerült két ciklust. Az Erna Solberg vezette kabinet most végrehajtja a csodát. A legutolsó felmérések szerint a politikusnak sikerül majd többséget szereznie, de annak is nagy az esélye, hogy semelyik oldal nem tud majd kormányt alakítani, és új választások lesznek. 

A norvégiai választás abból a szempontból fontos, hogy a baloldal sokáig nagy előnnyel vezetett, és úgy tűnt, hogy simán megnyerik a választást. Mindez pedig európai színtéren is jól jött volna a baloldalnak, mivel az Európa Tanácsban így eggyel több baloldali politikus lett volna, és még jobban sarokba lehetett volna szorítani a bevándorlásellenes erőket.

Erna Solberg esetleges győzelme nagyon rossz hír lehet a baloldalnak

A baloldalnak ez úgy tűnik nem fog sikerülni, és a németországi választás előtt nem jönne jól nekik egy újabb kudarc. Az szinte biztos, hogyha sikerül a jobbközépnek diadalmaskodni az északi országban, az egy sorozat kezdetet lehet. Szeptember végén nem az SPD-nek áll a zászló Berlinben, valamint az októberi csehországi választás is a baloldal súlyos vereségét hozhatja. Mindez pedig jó hír a migráció-ellenes erőknek, és Magyarországnak is.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/42300/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?