Blogolj!

Ettől fájhat a feje a migránspártiaknak


Határozott néppárti előnyt és fej-fej melletti szociáldemokrata-szabadságpárti küzdelmet jeleznek előre közvélemény-kutatási eredmények, amelyekből az is kiderül, hogy Christian Kern, a szociáldemokraták elnöke politikusként sokkal népszerűbb mint pártja és mint szabadságpárti riválisa, Heinz-Christian Strache.

Sokpárti parlament lehet

Az OGM közvélemény-kutató intézet által készített és a Kurier című osztrák lap által vasárnap ismertetett felmérés szerint a kisebbik koalíciós partner, az Osztrák Néppárt (ÖVP) 33 százalékos támogatottsággal bír, míg a nagyobb koalíciós partner, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) egyaránt 25-25 százalékon áll. A Zöldek, a Neos, valamint a korábbi zöldpárti politikus, Peter Pilz által indított Pilz listája (Liste Pilz) egyaránt öt százalékot szerezne, vagyis a négy százalékos küszöb átlépésével mindhárom politikai erő bejutna a parlamentbe.

A Research Affairs nevű intézet felmérése szerint a néppárt 33 százalékon áll, az SPÖ-re és az ÖVP-re egyaránt 24-24 százalék szavazna. A Zöldek hat, míg a Neos és a Pilz listája öt-öt százalékot szerezne, amennyiben most lennének a választások.

Sebastian Kurznak áll egyelőre a zászló

Előnyben Kurz

Ha a kancellárt közvetlen lehetne választani, az OGM felmérése szerint 33 százalék Kurzra, 30 százalék Kernre és 16 százalék Strachéra szavazna. A Research Affairs intézet eredménye alapján Sebastian Kurzra 33 százalék, Christian Kernre pedig 31 százalék szavazna, Heinz-Christian Strachére pedig 22 százalék adná le voksát. Mindkét felmérés arról tanúskodik, hogy Kern népszerűbb, mint pártja, Strache támogatottsága viszont nem olyan erős, mint az általa vezetett FPÖ-é.

Koalíciós mintázatok

Mivel Ausztriában nincsenek egyéni körzetek, ezért a voksolás győztese könnyen lehet, hogy kénytelen lesz ellenzékbe vonulni. Ha a mostani számokat nézzük, akkor az SPÖ és az FPÖ összefogásával kiüthetik a néppártot. Ehhez persze valamelyik kisebbik erő támogatására is szükség van, hogy biztosak legyen a két párt a kormányra kerülésben. Egy ilyen forgatókönyv azonban nem biztos, hogy tetszene az osztrák választóknak, akiknek a korábbi nagykoalícióból is nagyon elegük volt. Kérdés, mit szólnának egy hárompárti koalícióhoz.

Strache egyelőre abban bízhat, hogy vagy az ÖVP, vagy az SPÖ társa

Sebastian Kurz ezért is szakított a szociáldemokratákkal, és vállalta az előrehozott választás kockázatát azzal szemben, hogy a radikális szabadságpárt taroljon majd a 2018-as választáson. A kezdeményezés Kurz kezében van, és mind Ausztriának, mind Magyarországnak az lenne a legjobb, ha az ÖVP az FPÖ-vel alkotna koalíciót. Ez pedig egy újabb csapás lenne a bevándorlás-párti erőknek.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/42309/pics/lead_800x600.jpg
Ausztria,Osztrák Néppárt (ÖVP),Sebastian Kurz
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?