Blogolj!

Rettegnek a románok: elfogyhatnak a Székelyföldről


Nemzetbiztonsági kockázatot vizionál Eugen Popescu, a Határon Túli Románokért Alapítvány ügyvezető elnöke arra az esetre, ha a románok tömegesen elhagynák a Székelyföldet. 

Popescu a székelyföldi román szervezetek részvételével megtartott, rendszerint a Székelyföldön élő románok vélt sérelmeit felsoroló, magyarellenes felhangokkal tarkított marosfői nyári egyetemen arról beszélt:

az a tény, hogy a Hargita és Kovászna megyében élő románok elvándorolnak, sebezhetővé teszi a román államot.

„Közép- és hosszú távon pedig ez a sebezhetőség nemzetbiztonsági problémává válhat. Remélem, mindez a román hatóságokban is tudatosul, mivel konkrét intézkedések szükségesek annak érdekében, hogy ez ne történjen meg. (…) - idézte Popescu szavait az Erdélyi Krónika.

Székelyföld teljes elmagyarosdásától félnek a románok

Popescu szerint amennyiben a két megyében élő románok eltűnnek, itt egy etnikailag tiszta övezet jön létre. "Máris vannak olyan szélsőségesek, akik kijelentették, hogy egyes Hargita és Kovászna megyei települések etnikailag tiszták. Gondoljanak bele, mi történne, ha a két megyében egyetlen román sem létezne."

Állítása szerint

a románok egyrészt azért hagyják el a vidéket, mert nem tudják megőrizni nemzeti identitásukat, és nem jutnak munkához, mivel elutasítják őket, ha nem tudnak magyarul, másrészt a vidéki közösségekben „magyarosítási és asszimilációs jelenség zajlik”.

Példaként a Kovászna megyei Dobolyt hozta fel, ahol szerinte a helyi románok már csak a templomban beszélnek románul, maguk között viszont inkább a magyar nyelvet használják.

Meglehetősen szemforgató magatartásnak lehetünk ebben az esetben a szemtanúi. Miközben a román politika mindent elkövet az erdélyi magyarság háttérbe szorítására, addig egy román arról beszél, hogy a magyarok elnyomják a románokat az ország közepén lévő megyékben. Erre mondják, hogy kiváló politikai kommunikáció.

Várhatóan pár hét múlva az Európai Parlament folyosóin fogjuk hallani, hogy a magyarok elnyomják a románokat a saját országukban. Mit tehet ilyen helyzetben a magyarság? Mind a hazai, mind a külföldi érdekképviseleteknek éjjel-nappal azt kell harsogniuk, hogy mindez hazugság. Csak ez a járható út, különben még azt is az Orbán-kormány fejéhez vágják, hogy már Romániában is diktatúrát építenek.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/41535/pics/lead_800x600.jpg
Erdélyi magyarság,Románia,Székelyföld
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?