Blogolj!

Tényleg előre hozott választások lesznek Szlovákiában?


Keddre hívta össze a koalíciós tanácsot Robert Fico kormányfő, a Smer-SD elnöke. A három párt küldöttsége délelőtt ült tárgyalóasztalhoz a pozsonyi Borik szállóban. A kormányfő előzetesen arra számított, hogy Andrej Danko házelnök, az SNS elnöke partnereinek magyarázatot ad a "Szlovák Nemzeti Párt abszurd lépése kapcsán", amellyel felmondta a koalíciós szerződést. Ugyanakkor azt is jelezte, hogy nem kíván engedni az SNS követeléseinek. Bő másfél óráig tartott a tárgyalás, amely után Bugár Béla bejelentette, nem olyan komoly a probléma, a pártok készek a folytatásra. Állítólag pénteken folytatják.

A szlovákiai belpolitikai helyzet 2016 márciusa után vált meglehetősen kiszámíthatatlanná. Az akkori országgyűlési választáson elveszítette abszolút többségét a Smer, így koalíciót kellett kötnie három párttal. A három pártból mára csak kettő maradt, mivel az egyik alakulat eltűnt a politikai térképről. A sokpárti koalíció, ha vitákkal is, de eddig elműködgetett, míg most teljesen váratlanul az SNS vezetője felmondta a koalíciós szerződést.

Szinte bizotsra lehet venni, hogy nem lesz új választás Szlovákiában

Sokan azt várják a mostani válságtól, hogy a koalíció szétesik, és előre hozott választást írnak majd ki. Ennek az esélye azonban roppant kicsi. Egyrészt bár a szlovákiai ellenzéki pártok érdekeltek egy új választásban, de nincsen elég képviselőjük a parlament feloszlatásához. Másrészt az SNS egyáltalán nem érdekelt abban, hogy új voksolás legyen, mivel támogatottsága gyakorlatilag megegyezik a 2016-ossal, így szinte biztosnak tűnik, hogy nem lenne több képviselője a választás után, mint most. 

Az új választás kiírásában pedig a Bugár Béla vezette Most-Híd nevezetű szlovák-magyar vegyespárt érdekelt a legkevésbé. Az alakulat szavazóiban komoly megdöbbenést okozott, hogy a hatalom érdekében lepaktáltak Ficóval és az egykori szélsőjobboldali nemzeti párttal. A választók mindezt "jutalmazták" és ha most lenne egy előrehozott voksolás egyáltalán nem biztos, hogy Bugárék bejutnának a törvényhozásba. Talán ezért is állt ki csak Bugár a sajtó elé, hogy elmagyarázza, hogy nincsen itt semmilyen válság.

Bugár Béla számára a politikai életbenmaradásról szól a mostani válság

Bugár a Magyar Koalíció Pártjának felrobbantása, majd a tavalyi koalíciókötés óta sokak számára teljesen hiteltelen politikus lett. Érthető, hogy ő körömszakadtáig ragaszkodni fog a mostani koalícióhoz, és mindent elkövet azért, hogy 2020-ban legyen csak új választás északi szomszédunkban. Bugár számára a politikai életben maradás a tét, mivel a felvidéki magyarok körében egyre népszerűbb a Menyhárt József vezette megújított Magyar Közösség Pártja. Az alakulatnak most nagyon jól jönne egy előrehozott voksolás, és ezt Bugár is tudja. Aki időt nyer, életet nyer - tartja a mondás, és ez most mindennél jobban igaz a Most-Hídra.

Címkék: Szlovákia
https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/41073/pics/lead_800x600.jpg
Szlovákia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?