Blogolj!

Románia: „Távol vagyunk a civilizált világtól”


Mihai Tudose román kormányfő a gyermekek beoltásával kapcsolatosan nemrég adott egyik interjújában megállapította, hogy „távol vagyunk a civilizált világtól”. Az Adevarul blogja mindennek kapcsán azt írta, Románia voltaképpen azért működik hibásan, mert diszfunkcionális intézményei vannak. Mit jelent ez, miből fakad az, hogy nem vagyunk hatékonyak?

Girhes demokrácia

Az egyik „klasszikus”, a politikai rendszerek elméletének cilinderéből előhúzott magyarázat az, hogy intézményeink azért nem működnek, mert korruptak vagyunk. Most nincs értelme a „korrupció kiiktatásának” mágiáját boncolgatni. Sokkal inkább egy „Kőműves Kelemen” féle természetes önpusztító hajlamról kellene beszélnünk. Nálunk azt, amit az egyik kormány felépít, a másik, az ugyanahhoz a párthoz tartozó lerombolja, amit egy miniszter kitervel, azt a másik, a párttársa felszámolja és az a legrosszabb, hogy a szisztematikus rombolás az intézményműködési formánk – írta az Adevarul.

Mihai Tudose meglehetősen önkritikus volt

Az a gond, hogy az utóbbi 25 évben egy girhes demokráciát hoztak létre Bukaresten. Egy már eleve torz szervezeti forma kaotikus és elrondított változatában élünk. Mert a demokrácia nagyon könnyen meghibásodik. De azért is, mert a demokrácia nem képes általános gyógyír lenni, mely automatikusan megoldja egy rozoga társadalom minden gondját.

Egy eurót sem tudtak lehívni

Ezeket a szomorú tényeket bizonyítja a demokrácia indexe, a The Economist Intelligence Unit által több évre vonatkozóan elkészített tanulmány, mely a konszolidált demokrácia öt fő kategóriáját (választások, szabadságok, kormányzás, politikai részvétel és kultúra) veszi figyelembe. Romániát az összes mutató a „hibás demokráciák közé helyezi, pontszámaink alapján pedig a megérdemelt helyünkön vagyunk, Mexikó, vagy Mongólia típusú országok mellett.

Románia egyetlen erónyi uniós pénzt nem tudott lehívni közlekedés-fejlesztésre

Nehéz vitatkozni a blogger állításaival. Egy dolgot azonban mindehhez hozzá lehet tenni, bár ennek a hazai balliberálisok nem fognak örülni, mivel az utóbbi hónapokban Románia lett az egyik példaképük, ami még Magyarországot is lehagyta. A legfrissebb adatok szerint keleti szomszédunk a 2014-20-as uniós költségvetési ciklusban még egyetlen eurónyi pénzt sem tudott lehívni a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére.

Címkék: Románia
https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/40924/pics/lead_800x600.jpg
Románia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?