Blogolj!

Teljes mozgósításra készül a Fidesz


A határon túli magyarok körében egyértelműen a Fidesz a legnépszerűbb magyarországi párt: a 2014-es parlamenti választásokon leadott érvényes levélszavazatok több mint 95 százalékát Orbánék szerezték meg. A tavalyi, menekültkvótákról szóló népszavazáson pedig 99 százalék a nem válaszok aránya.

Mindazonáltal a becslések szerint a külhoni magyarok listás szavazatai csupán 2-3 mandátum sorsát dönthetik el. Ez a két-három mandátum azonban rendkívül fontos a Fidesznek, ugyanis szoros eredménynél akár azt is eldöntheti, lesz-e többsége a mostani kormánypártnak az Országgyűlésben, vagy sem.

Kiemelt figyelem

A határon túli magyarok mobilizálása így kiemelt figyelmet kapott a Fidesz és Orbán Viktor nyári kommunikációjában. A miniszterelnök az erdélyi Tusnádfürdőn, a Bálványosi Szabadegyetemen tartott beszédében külön kiemelte a határon túliak szavazásának fontosságát, de nem ez volt az egyetlen lépése: levelet küldött a határon túli kettős állampolgároknak, megkérve őket, hogy regisztráljanak a jövő évi szavazásra a Nemzeti Választási Irodánál. Ezzel bőven megelőzte magát az NVI-t is, mely csak októberben tervez levelet küldeni a regisztrációról és a szavazás menetéről a határon túli kettős állampolgároknak.

320 ezren szavazhatnak

A lapinformációk szerint 2014-ben 193 ezer, jelenleg pedig csaknem 290 ezer határon túli, magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar van a névjegyzékben. Pálffy Ilona, az NVI elnöke azt mondta, ez 2018 tavaszára 320 ezerre bővülhet, ám ez a választásra jogosult külhoniak kevesebb mint fele.

A határon túlon, például Erdélyben már a Fidesz helyi partnerei is mozgósításba kezdtek: a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) háromszéki szervezetének elnöke, Tamás Sándor arról számolt be, hogy a szervezet telefonos tájékoztatást indított Kovászna lakói számára a magyarországi választásokkal kapcsolatos tudnivalókról.

Egyelőre csak tippelni tudunk, hogy mennyire lesz sikeres a Fidesz taktikája, és hány határon túli választót tud majd az urnákhoz elvinni. Sok függ attól is, hogy mennyi lesz a magyarországi részvétel, mivel az is nagyban befolyásolja majd, mennyit is ér a határon túliak voksa. Egy dolog biztos: a Jobbik és a baloldal lemondott a határon túliak szavazatáról.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/40805/pics/lead_800x600.jpg
Erdélyi magyarság,Románia,Szlovákia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?