Ötös nem, Joker-telitalálat volt a lottón
Nyerőszámok: 18 (tizennyolc), 31 (harmincegy), 56 (ötvenhat), 68 (hatvannyolc), 83 (nyolcvanhárom). Nyeremények: 5 találatos szelvény nem volt; 4 találatos szelvény 27 darab, nyereményük egyenként 1.716.520 forint; 3 találatos szelvény 2410 darab, nyereményük egyenként 20.905 forint; 2 találatos szelvény 67.058 darab, nyereményük egyenként 1955 forint. Joker: 288117. Az 1 darab Joker-telitalálatra 36.976.635 forintot fizetnek.
Blogolj!

Tényleg lehagyta Szlovákia és Románia Magyarországot?


Az Orbán-kormánnyal nem túlságosan barátságos felvidéki Új Szó vetette föl az alábbi szempontokat: A média időről-időre felkapja az olyan olcsó gazdasági híreket, hogy Szlovákia gazdagabb-e, mint Magyarország, vagy hogy „már Románia is lehagyta Magyarországot” fejlettségben. A blikkfangos hírek értékéből sokat levon, hogy ezek az országok közgazdasági szempontból lassan megszűnnek létezni.

A közép-európai térségen belül viszont megbicsaklik az a magabiztos lendületünk, hogy gazdasági mutatószámok alapján állítsunk fel sorrendet az itteni országok között. Valóban lehagyta Románia Magyarországot, ahogy azt minap a WEF egyébként alapos és hiteles versenyképességi adatai alapján leegyszerűsítve hírül adták? Valóban kétszer olyan gazdagok a szlovákok, mint a magyarok? Ha elmegyünk Pozsonyból Bukarestig, akkor a helyzetet egyáltalán nem látjuk ilyen egyértelműnek, tisztának.

Leginkább azért nem, mert a közép-európai országok a belső, területi fejlettségi különbségek miatt nem értelmezhetőek egyetlen gazdasági mutatószámmal, már rendkívül nehezen írhatóak le egyetlen adattal. Úgy is mondhatnánk, hogy makroökonómiai értelemben ezek az országok lassan megszűnnek létezni. Mit tudunk meg például a szlovák átlagbérre vonatkozó adatokból? Nem sokat, mivel pont ezen a kereseti szinten kevesen állnak.

Pozsony és a vidék között óriási a különbség

Van egy gazdag Pozsony, ami az agglomerációjával együtt egymillió fős ökoszisztéma; és van a vidék. Átlagolhatjuk Pozsonynak és a vidéknek a jövedelmi adatait, de abból olyan számokat kapunk, ami éppen senkire nem igaz.

Az átlagbérre vonatkozó számokból nem tudjuk meg, hogy mennyit keres Szlovákia egy hétköznapi polgára, mert ez a szlovákiai átlagember egyre kevésbé létezik; Pozsony és a vidék világa egyre kevésbé átlagolható. Vidéken kevesebbet keresnek, de minden olcsóbb is; Pozsonyban a keresetek jobbak, de az árak is egyre magasabbak.

Közép-Európa számos országában azonban egy erős térségi kettészakadás bontakozott ki, amit az uniós források sem tudtak tompítani; és ez a jelenség Szlovákiában a legerősebb: a főváros utcahosszal jár a vidék előtt. Pozsony az EU egyik leggazdagabb régiójának számít, miközben már Közép-Szlovákia is az uniós sereghajtók között van.

Címkék: Románia, Szlovákia
https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/40140/pics/lead_800x600.jpg
Románia,Szlovákia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?