Blogolj!

Így néz ki a román "gazdasági csoda"


A dübörgő román gazdaság valójában lejtőn van, mi több, a szakadék felé tart: a pénzügyminisztérium által nyilvánosságra hozott adatok szerint az idei államháztartási hiány éppen háromszorosa a tavaly ilyenkorinak (az év első öt hónapjáról van szó), aminek legfőbb oka a bérek és szociális juttatások fedezet nélküli emelése, de az is hozzájárul, hogy a tervezett bevételek alig felét valósította meg az állam, magyarul: sem az adókat, sem az uniós támogatásokat nem tudja beterelni a kincstárba. Az első következmény a beruházások nagy fokú visszaesése: a tavalyi keret felét sem éri el az erre fordított pénz, gyakorlatilag a 11 évvel ezelőtti szinten állunk - írta a Háromszék című újság.

Egyes szakértők szerint Románia másfél év múlva Görögország sorsára jut, azaz összeomlik az államháztartás, és nemhogy fejlesztésre nem jut majd, hanem a nyugdíjakra és a betegek ellátására sem. Ezzel szemben a hazai balliberális sajtó éppen azon örvendezik, hogy Románia utolérte Magyarországot és hamarosan ott is jobban él majd mindenki, mint itthon. A különféle gazdasági adatokról nekem az jut eszembe, hogy a teljes összképet érdemes nézni, mivel egy-egy kiragadott adattal bármit meg lehet magyarázni.

Első ránézésre nagyon jól teljesít a román gazdaság, a felszín alatt azonban komoly problémák vannak

Keleti szomszédunkban a számok szintjén valóban dübörög a gazdaság, de emögött nem az áll, hogy újabb és újabb beruházások indulnának az országban, hanem a választások miatt felpörgetett fogyasztás. Az ottani helyzet most nagyban hasonlít ahhoz, ami Magyarországon volt 2002 és 2006 között. A gazdaság akkor is a számok szintjén nagyon jól teljesített, és mindez hozzájárult ahhoz, hogy 2006 tavaszán az MSZP-SZDSZ szövetség megnyerje a választásokat. 

Romániában a 2012 óta kormányzó szocdemeknek azért kell fenntartaniuk ezt az erőltetett ütemű bővülést, hogy 2019-ben legyen esélyük megszerezni az elnöki posztot. 2004-ben, 2009-ben és 2014-ben is csak hajszállal maradt le a baloldal az elnöki poszt megszerzéséről. Érthető módon mégegyszer nem akarnak lemaradni a szocdemek. Támogatottságukat azonban csak akkor tudják megőrizni, ha az emberek úgy érzik évről évre jobban élnek. Ezt 2012 óta sikerült is elérniük. 

Azonban, ha a román gazdaság súlyos egyensúlytalanságba kerül, és a világban felütné a fejét egy recesszió közeli helyzet, akkor megint csak a nemzetközi pénzügyi intézmények tudnák kihúzni a bajból keleti szomszédunkat. Egy ilyen forgatókönyv pedig nagyon nem lenne jó az ottani baloldalnak, mert az szinte biztosan a 2019-es elnökválasztási vereségükhöz vezetne. Éppen emiatt a szocdemek a következő két évben mindent elkövetnek majd azért, hogy a jövedelmek növekedjenek, az ország hosszútávú jövőjével pedig majd ráérnek utána foglalkozni. Kérdés, lesz-e erre lehetőségük?

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/39873/pics/lead_800x600.jpg
Erdélyi magyarság,Románia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?