Blogolj!

Jó hírt kaptunk az elszakított magyarságról


Menyhárt József pártja megelőzte Bugár Béla vegyespártját. A Magyar Közösség Pártja bejutna a parlamentbe, sőt, 5,3 százalékos eredményével megelőzné a Most-Hidat, amely csupán a szavazatok 5,2 százalékát szerezné meg – derült ki az egyik közvélemény-kutató eredményeiből.

Évek óta nem volt példa arra, hogy az MKP megelőzze a Most-Hidat. A 2010-es választások jelentős változást hoztak a felvidéki magyar politikában, amikor is az egy évvel korábban megalakult Most-Híd bekerült a parlamentbe, az MKP pedig kint rekedt, és a közvélemény-kutatási eredmények alapján azóta nem is tudta megelőzni Bugár Béla pártját.

Az MKP ugyan az elmúlt években rendre jól szerepelt a regionális – megyei és helyi önkormányzati – választásokon, a parlamentbe azonban 2010 óta nem kerül be, a Most-Híd viszont sokkal gyengébb regionális szinten, rendre sokkal rosszabbul szerepel, mint a magyar párt.

Menyhárt József és Bugár Béla

A mostani felmérés alapján megerősödni látszik a már hónapok óta tapasztalható trend, amely szerint a Menyhárt József vezette párt folyamatosan erősödik, a Most-Híd pedig gyengül. A vegyespárt támogatottsága az Irány-Szociáldemokráciával és a Szlovák Nemzeti Párttal való kormányra lépése óta egyre csökken, most először kevesebben szavaznának rá, mint a magyar pártra.

Menyhárt József vezetésével az MKP megerősödött, úgy tűnik, a folyamatos építkezés most már a preferenciákon is megmutatkozik, míg a Most-Híd belépése a meglehetősen bizarr koalícióba szintén tükröződik a vegyespárt támogatottságán. Mindez nagyon jó hír a határon túli magyarság megmaradása szempontjából, mivel Bugárék bár több kormánykoalícióban is benn voltak, de komoly eredményt nem tudtak felmutatni. November 4-én megyei választások lesznek Szlovákiában, ha a mostani felmérés eredménye a választási eredményekben is megmutatkozna, akkor jó eséllyel készülhetne az MKP a 2020-as parlamenti választásra. Ez pedig remek hír a fevidéki magyarság megmaradása szempontjából.

Címkék: Szlovákia
https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/39694/pics/lead_800x600.jpg
Szlovákia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?