Blogolj!

Románia: kormány nélkül könnyebb?


Romániában azt követően alakult ki kormányválság, hogy a koalíciós pártok a kormányprogram végrehajtásának késedelmére hivatkozva múlt héten megvonták bizalmukat Sorin Grindeanu kabinetjétől, a bűnbak szerepet elutasító miniszterelnök azonban nem hajlandó lemondani. A szociálliberális koalíció szerdán készül bizalmatlansági indítványt megszavazni a parlamentben, hogy eltávolítsa Grindeanut a miniszterelnöki tisztségből. A szociálliberális koalíciónak elvileg 11-gyel több törvényhozója van, mint az a 233, amennyi Grindeanu megbuktatáshoz szükséges, de nem biztos, hogy valamennyiükre számíthat.

Romániában 2012-ben szerzett több mint kétharmados többséget a szociálliberális koalíció. Akkor sokan úgy gondolták, hogy a válságos évek után legalább egy ciklusnyi időre stabil kormányzás következik. Ezzel szemben először a szociálliberális koalíció esett szét, majd pedig Victor Ponta vesztette el az elnökválasztást, majd pedig a tragikus bukaresti diszkótűz után kellett távoznia az ország éléről. A folyamatosan permanens válságban lévő baloldal ennek ellenére óriási fölénnyel nyerte meg a tavaly decemberi választást. A válság azonban nem ért véget, mivel Liviu Dragnea pártelnök nem ülhetett a kormányfői székbe, mert jogerősen elítélték, valamint egy jogszabály módosítása miatt százezrek vonultak az utcákra.

Sorin Grindeanu miniszterelnöknek lejárt az ideje

A decemberi-januári válságot sikerült rendeznie a szocdemeknek, de a kormánypárton belüli küzdelmek most a miniszterelnök bukásához vezettek. Az elmúlt évek összecsapásainak a legérdekesebb következménye az lett, hogy miközben a politika világában nem alakult ki egyfajta stabilitás, addig a gazdaság a térségben az egyik leggyorsabb ütemben növekszik. Úgy tűnik, a gazdasági élet számára az is nagy előnyt jelent, ha a politikusok egymással vannak elfoglalva, és nem ártják bele magukat az ő ügyeikbe, mivel így lényegesen jobb teljesítményt tudnak elérni.

A nagy kérdés Magyarország számára, hogy érdemes-e követnünk a 2018-as választások után a román példát? A határozott válaszom, hogy nem, mivel bár a román növekedés valóban impozáns, de ezt nagyrészt a belső fogyasztás és a hitelezés felfutásával sikerült elérni. Nagy termelő cégek nem települtek meg Romániában és az állam sem indított olyan beruházásokat, amik később termőre fordulnának. A jóléti intézkedések arra kellettek a szocdemeknek, hogy eltakarják a tehetetlenségüket, és fenntartsák azt a látszatot, hogy ők valóban kormányoznak. 2010 előtt már láthattunk egy ilyen kísérletet Magyarországon is, nem kéne ugyanabba a folyóba lépnünk.  

Címkék: Románia
https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/39441/pics/lead_800x600.jpg
Románia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?