Blogolj!

Saját dugájukba dőltek a brit konzervatívok


Elvesztette abszolút többségét a kormányzó brit Konzervatív Párt az előrehozott parlamenti választásokon, sőt egyik parlamenti párt sem lesz képes önállóan abszolút parlamenti többségen alapuló kormányt alakítani. A Konzervatív Párton belül máris elhangzott olyan vélemény, hogy Theresa May miniszterelnöknek "át kell gondolnia" pozícióját, de ő egyelőre nem mond le. A péntek reggelig beérkezett, csaknem végleges mandátummegoszlások alapján matematikailag lehetetlen, hogy a konzervatívok megszerezzék az abszolút többséghez minimálisan szükséges 326 képviselői helyet a 650 fős alsóházban.

Theresa May előtt nagyon nehéz hetek-hónapok állnak

A terrortámadások, a hibás politikai lépések, köztük az előrehozott választás kiírása, valamint a gyenge kampány vezettek el ahhoz, hogy a konzervatívoknak nem lesz többségük az alsóházban. May minden bizonnyal úgy számolt, hogy a korábban még nagyon jelentős győzelmet hozó voksoláson kiüti pártbeli ellenfeleit, ezzel egyidőben pedig a Munkáspártot. A terrortámadások és a kapkodások azonban a konzervatívok mellett álló bizonytalan szavazókat az ellenzék oldalára billentették. May pedig a hibáit megfejelte azzal, hogy nem állt ki szemtől-szembe vitázni Jeremy Corbynnal, a Munkáspárt vezetőjével.

Most úgy tűnik, hogy nem lesz stabil kormánya Nagy-Britanniának, bár lehet May megpróbálkozik a kisebb pártok bevonásával, de az sem életbiztosítás. A brexit-tárgyalásokra nézve pedig nem sok jót jelent, hogy nincsen egy stabil vezetője a szigetországnak. A legvalószínűbb forgatókönyv, hogy kisebbségi pozícióból megpróbál kormányozni May, majd pedig egy újabb előrehozott választást írnak ki a következő hónapokban, vagy pedig egy év múlva.

Címkék: Nagy-Britannia
https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/39125/pics/lead_800x600.jpg
Nagy-Britannia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?