Blogolj!

Káosz felé sodródnak horvátok


A jövőbeli kormányzásról is szól a horvát helyhatósági választás második fordulója, amit június 4-én tartanak. Délnyugati szomszédunkban meglehetősen kusza politikai helyzet alakult ki, mivel egyetlen párt sem tud egyedül többséget létrehozni. A permanens kormányzati válság a 2015-ös novemberi parlamenti választás óta tart. 2016 szeptemberében volt már egy előre hozott választás, de könnyen lehet, hogy idén szeptemberben repetáznak majd a horvátok.

Kormányválság

Amennyiben nem sikerül röviddel a helyhatósági választások második fordulója után sem új többséget létrehoznia a horvát törvényhozásban a kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösségnek (HDZ), már július közepén megrendezhetik az előrehozott parlamenti választásokat - írták korábban a horvát lapok. Az előzményekhez tartozik, hogy miután Andrej Plenkovic miniszterelnök menesztette a volt kisebbik kormányzó párt, a Híd Függetlenek Listája (Híd) négy miniszterét a kormányból, és ezzel felbomlasztotta a kormánykoalíciót, a tárcákat államtitkárok vezetik.

Andrej Plenkovic, a jobbközép HDZ miniszterelnöke előrehozott választást szeretne

Plenkovic a helyhatósági választások utánra ígérte, hogy új többséget hoz létre a parlamentben. A kormányfőnek a június 4-i második forduló után kell megneveznie új miniszterjelöltjeit, akik megválasztásához a 151 fős parlamentben legalább 76 szavazatra van szükség. A HDZ-nek azonban nincs ennyi képviselője. A kormányfő nemrég úgy nyilatkozott: a parlamenti pártokkal a tárgyalások "csendben folynak és úgy is fognak folytatódni". A leendő koalíciós partnereket firtató újságírói kérdéseire csak annyit mondott: minden kiderül a választások második fordulója után.

Jobboldali siker jöhet

Már a helyhatósági választások első fordulójának fényében is megállapítható, hogy a HDZ a választások győztese, nem valószínű ugyanis, hogy a második forduló változtat az elsőben kialakult sorrenden. Az Ipsos legfrissebb felmérése szerint a HDZ továbbra is a legnagyobb támogatottságnak örvend, a párt az első helyen van 37 százalékkal. Ezzel szemben az ellenzéki Szociáldemokrata Párt csak 25 százalékponton áll. A Híd van a harmadik helyen 10 százalékkal.

A helyi sajtó HDZ közeli forrásokra hivatkozva arról cikkezett, amennyiben előrehozott parlamenti választásokat kell kiírni, a szavazásra már júliusban sor kerülhet, amíg tart a helyhatósági választások utáni győzelmi mámor a HDZ szimpatizánsai körében, és még növekvőben van a párt népszerűsége. Ahhoz, hogy a HDZ-ből soraiból megválasztott Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő kiírja a parlamenti választásokat, a nemzetgyűlésnek június 16-ig fel kell oszlatnia magát, ehhez azonban az összes parlamenti párt beleegyezése kell. Azonban egyik pártnak sincs igazán ínyére az újabb parlamenti választás megrendezése, de elemzők szerint nemigen van más lehetőség.

Horvátországban lassan két éve nincs stabil kormány

Belharcok a baloldalon

A legnagyobb ellenzéki pártot, az SDP-t pedig ráadásul még a szétesés is fenyegeti. Az első fordulóban produkált gyenge eredmények miatt az SDP-ben többen is nyíltan Davor Bernardic pártelnök távozását követelték, aki mindössze hat hónapja került az SDP élére. Politológusok szerint az SDP "mélyrepüléséért" nemcsak Bernardic felelős, hanem Zoran Milanovic volt pártelnök-miniszterelnök is, akinek vezetése alatt a szociáldemokraták 2015-ben elvesztették a hatalmat, és azóta sem tudtak megnyerni egyetlen választást sem. Az SDP pénzügyi gondokkal is küzd, ugyanis a gyakori választások miatt kiürült a pártkassza.

A patthelyzeten a Horvát Néppárt (HNS) vagy a Horvát Parasztpárt (HSS) változtathatna, de a jelenlegi helyzetben ez csak elvi lehetőségnek látszik. Előbbinek kilenc, utóbbinak öt képviselője van a parlamentben, de jelenleg mindkettő a szociáldemokraták partnere. A parasztpárt mind az öt képviselője az SDP listáján jutott be a száborba. Ivan Vrdoljak, a HNS és Kreso Beljak, a HSS elnöke leszögezte: nem támogatják a HDZ-t a kormány átalakításában, és előrehozott választások után sem lépnének koalícióra a konzervatív HDZ-vel. Ilyen körülmények közepett a Híd megint "királycsináló" szerephez juthat, ami a mostani a mostani politikai válság folytatódását jelentené.

Címkék: Horvátország
https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/38940/pics/lead_800x600.jpg
Horvátország
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?