Blogolj!

Minden a feje tetejére állt Ausztriában


Egy hét alatt óriásit fordult a világ Ausztriában. Miután Sebastian Kurz került az Osztrák Néppárt élére a párt támogatottsága a korábbi 19-20 százalékról egyből 35-re ugrott föl. Ezzel párhuzamosan pedig az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) az élről a harmadik helyre esett vissza, míg a szociáldemokraták (SPÖ) maradtak a második helyen. Milyen tényezők állnak ezen változás mögött, és mit hozhat a jövő?

Sebastian Kurz megválasztása egyelőre nagyon jó döntés volt a néppárt részéről

Kurz azzal nyerte el az ÖVP elnöki tisztségét, hogy alapvetően formálja át az alakulatot, és felmondja a minden számára elviselhetetlen nagykoalíciót. Az ÖVP és az SPÖ 2007 óta kormányoznak együtt. Ez idő alatt az ÖVP nagyon sok szavazót veszített, és többek között a 2015-ös bécsi helyhatósági választáson még a 10 százalékot sem érték el. Az igazi pofon pedig a tavalyi elnökválasztáson jött, amikor a párt jelöltje csak az ötödik lett.

Egy ilyen helyzetben minden belső erő afelé lökte az ÖVP-t, hogy nagyon gyorsan változtatni kell, mivel úgy tűnt, ha minden marad a régiben, akkor a 2018-as őszi parlamenti választáson olyan vereséget szenvedtek volna, amire nem lett volna példa az osztrák történelemben. Egyébként az ÖVP 1987 óta van hatalmon, különféle koalíciók révén.

Cristian Kern, osztrák szociáldemokrata kancellár előtt nehéz hónapok állnak

Kurz megjelenése, és főként a bevándorlás kérdésében elfoglalt álláspontja miatt, roppant népszerűvé tette a mezei néppárti tagok körében. Akik az egyes falvakban, vagy kisvárosokban élnek, jól látták, hogy az egykori mérsékelt jobboldali szavazókat óriási tömegben hódítja el az FPÖ. Minden azt mondta, hogy radikális váltásra volt szükség a túlélés érdekében, és ezt most az ÖVP meglépte.

Az eddigi kormánykoalíció szétesett, október 15-én pedig előrehozott választásokat tartanak a sógoroknál. Az ÖVP népszerűsége kilőtt, míg az FPÖ-é bezuhant. Kevés példa, sőt talán egy sincsen a nyugat-európai politikai rendszerekben, hogy ilyen rövid idő alatt ekkora változást lehessen regisztrálni. Kurz egy hét alatt csodát tett, de a legfőbb kérdés, hogy ezt a lendültet fenn tudja-e tartani október közepéig.

Hans-Cristian Strache, az FPÖ vezére számára rosszkor jött a váltás

Ha a német példát nézzük, akkor még semmi sem dőlt el. Martin Schulz színrelépésével az SPD népszerűsége beérte, majd meg is haladta a Merkel-vezette CDU-ét, de a baloldal most tavasszal három tartományi választást is elveszített. Mint mindenhol a világon a politikában minden megtörténhet öt hónap alatt, és ez alól Ausztria sem kivétel. Kurz célja, hogy az ÖVP szerezze a legtöbb szavazatot, így ő diktálhat majd a koalíciós tárgyalásokon, amit vagy az SPÖ-vel, vagy FPÖ-vel folytatnak majd.

Értelemszerűen a másik két párt is azt szeretné, ha ő lenne a legerősebb, és ezért minden bizonnyal mindent elkövetnek majd. Az FPÖ-nek van erre jelenleg a legkevesebb esélye, mivel az ÖVP új vezetője rengeteg elemet átvett a szabadságpártiak retorikájából, így egyelőre az FPÖ a senki földjén landolt. A baloldalnak pedig nagyon erős bástyái vannak Ausztriában, így őket sem lehet leírni.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/38398/pics/lead_800x600.jpg
Ausztria,Osztrák Néppárt (ÖVP),Osztrák Szabadságpárt (FPÖ),Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ)
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?