Blogolj!

Kisstílű osztrák játszmák


"Az előrehozott választás a helyes út" Ausztriában - jelentette ki Sebastian Kurz külügyminiszter. Arról is beszélt, hogy pártjának, az Osztrák Néppártnak (ÖVP) megújulásra van szüksége. A néppárti-szociáldemokrata kormánykoalíció azután került ismét válságba, hogy a hét elején lemondott Reinhold Mitterlehner néppárti alkancellár. Az osztrák események megértéséhez érdemes egy kicsit megnézni, hogy mi is a helyzet a nyugati szomszédunkban.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint meglehetősen nagy bajban van az ÖVP. A párt támogatottsága 20 százalék körül van, míg a szocdemek 28 százalékon állnak. Az első helyen pedig a radikális szabadságpárt (FPÖ) áll 32-33 százalékos támogatottsággal. Egy ilyen helyzetben valamit lépnie kellett a néppártiaknak, mivel a következő választásig már csak szűk másfél év van hátra, és a tendenciák ellenük dolgoztak.

Sebastian Kurz, osztárk külügyminiszter az előrehozott választással erősítené a pozícióját

A másik nagy veszély az ÖVP-re nézve az volt, hogy egyre többen beszéltek arról az SPÖ berkein belül, hogy a következő választás után az FPÖ-vel kéne szövetkezniük, akivel egyébként is remekül elkormányoznak Burgenlandban. Reális veszélynek tűnt, hogy 1987 után kiszorul a hatalomból az ÖVP. Ebben a helyzetben kellett valami váratlant húznia a néppártiaknak, hogy visszahódítsák elpártolt szavazóikat az FPÖ-től.

Egy előrehozott választás jó alkalom lehet erre, amelyen egy erős kampánnyal képesek lehetnek arra, hogy a mostani 20 százalékos támogatottságukon pár százalékot emeljenek. Kurz népszerű politikus a jobboldalon, így az FPÖ szavazóihoz is hitelesen tud szólni. A voksolás után pedig egy erősebb pozícióból tudna koalíciót kötni a szocdemekkel. Azonban mindez azt mutatja, hogy csupán egy erőfelmérő folyik az osztrák politikában, ahol nagy változásra nem kell számítanunk egy váratlan voksolás után sem.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/38162/pics/lead_800x600.jpg
Alexander Van der Bellen,Ausztria,Osztrák Néppárt (ÖVP),Osztrák Szabadságpárt (FPÖ),Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ)
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?