Ötös nem, Joker-telitalálat volt a lottón
Nyerőszámok: 18 (tizennyolc), 31 (harmincegy), 56 (ötvenhat), 68 (hatvannyolc), 83 (nyolcvanhárom). Nyeremények: 5 találatos szelvény nem volt; 4 találatos szelvény 27 darab, nyereményük egyenként 1.716.520 forint; 3 találatos szelvény 2410 darab, nyereményük egyenként 20.905 forint; 2 találatos szelvény 67.058 darab, nyereményük egyenként 1955 forint. Joker: 288117. Az 1 darab Joker-telitalálatra 36.976.635 forintot fizetnek.
Blogolj!

Önmaga farkába harapott a liberalizmus


A belga kormánynak nem áll szándékában engedélyezni, hogy az országban élő törökök részt vegyenek a halálbüntetés visszaállításáról tartandó népszavazáson - jelentette ki Charles Michel miniszterelnök. Korábban Steffen Seibert, a német szövetségi kormány szóvivője beszélt arról: amennyiben Törökországban népszavazást tartanak a halálbüntetés végrehajtásáról, akkor Németországban az ott élő törökök nem vehetnek részt a referendumon.

Mindezeket a kijelentéseket érdemes több szempontból is alaposan megnézni. Elsőként adódik a kérdés, hogyan lehet megakadályozni majd többmillió embert abban, hogy éljen állampolgári jogával? Hogyan lehet megakadályozni a törökök részvételét egy népszavazáson, miközben 2017. áprilisában szabadon voksolhattak egy másik referendumon? Milyen alapon korlátozza az állampolgárok szabad mozgását egy uniós tagállam, miközben korábban nem tette? Mi lesz, ha a halálbüntetésről a belgiumi törökök nem szavazhatnak, de az osztrákok igen?

Mindezekre a kérdésekre az illetékes politikusok nem adtak választ, így csak elképzelni tudjuk, hogyha valóban lesz ilyen referendum, akkor majd a belga és a német hatóságok erőszakkal megakadályozzák, hogy szavazhassanak a náluk élő törökök. Ha ez bekövetkezik, akkor várhatóan olyan képeket láthatunk a nyugat-európai nagyvárosokból, amihez képest a francia szakszervezetek tüntetései egy nászmenethez hasonlíthatók.

Komoly viszály lesz abból, ha a nyugat-európai törökök szavazhatnak a halálbüntetésről

A szavazási kérdésnek azonban van egy ennél fontosabb aspektusa. A nyugat-európai liberálisoktól lépten-nyomon azt halljuk, hogy az állampolgárok minél jobban szóljanak bele a közügyek intézésébe, és az a helyes demokrácia, ha ezt minél több formában megtehetik az emberek. Magyarországon a baloldali-liberális ellenzék is mindenről népszavaztatna, és mélységesen fel vannak háborodva, és diktatúrát kiáltanak, ha a választási bizottság, vagy a Kúria valamire nemet mond.

Törökország egy szuverén ország, ahol a megfelelő jogszabályi keretek mellett lehet népszavazást tartani bizonyos kérdésekről. Egyelőre még nem lehet tudni, hogy a halálbüntetésről megkérdezik-e az embereket, de ha a referendumot a megfelelő jogi keretek mellett tartják meg, akkor a külföldön lévő török állampolgároknak joguk van részt venni a voksoláson. Pontosan ezt a jogot, a szavazáshoz való egyik legalapvetőbb jogot tipornák el a nyugati liberális demokráciák, csak azért, mert nem tetszik nekik egy kérdés.

Ha lesz referendum a halálbüntetésről, az egy nagyon komoly tesztje lesz a nyugati szólásszabadságnak. Ha az érintett államok tényleg mindent elkövetnek azért, hogy a törökök ne szavazhassanak, az az mutatja, hogy a szólásszabadságnak vannak határai. Ha pedig a szólásszabadságnak vannak határai, akkor pedig ismét visszajutunk a Szovjetunióhoz, ahol bár papíron minden demokratikus jog biztosítva volt, csak élni nem lehetett azokkal.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/38013/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?