Blogolj!

Tényleg minden a francia választáson múlik?


"Ez a választás túlmutat Franciaországon. Nem túlzás azt állítani, hogy visszafordíthatatlan válaszút előtt állunk, mely megváltoztathatja a történelem menetét" - írja a Liberation pár nappal az elnökválasztás második fordulója előtt. Úgy érzem a lap egy picit túltolta a biciklit és a valóság talajáról elég messze rugaszkodott.

Újabb gondok

Nem tagadom, hogy az elnökválasztás második fordulója valóban egy nagyon fontos esemény. Azonban bárki is nyer nem gondolnám, hogy visszafordíthatatlan folyamatok indulnának el franciahonban. Ennek az egyik legfőbb oka, hogy egyelőre meglehetősen kétséges, hogy akár Emmanuel Macronnak, akár Marine Le Pennek a júniusi parlamenti választásokon sikerül-e olyan többséget maga mögött képeznie, ami öt éven keresztül a legnehezebb időkben is kitart majd mögöttük.

Marine Le Pen és Emmanuel Macron

Egyáltalán nem lehet kizárni, hogy a júniusi választások után olyan többséggel kell majd az új elnöknek dolgoznia, ami nem az ő szája íze szerint alakult. Ez pedig a következő évekre rendkívül sok konfliktust tartogat. Franciaországnak ezzel szemben stabil vezetésre lenne szüksége, ami a gazdasági problémák orvoslása mellett a bevándorlás és a terrorizmus területén is képes megoldásokat bemutatni.

A jobbközép csődje

Jól látszik tehát, hogy az új elnöknek nem lesz könnyű dolga. Dőreség történelmi változásokat jövendölni, mert bárki is kerül majd az Elyssé-palotába nem számíthat mézeshetekre, és az előtte tornyosuló problémák hasonlóan söpörhetik majd el, ahogyan az Francois Hollande-al történt.

A mostani választás egyik legnagyobb tanulsága az a francia jobbközép erők teljes tehetetlensége és politikai csődje. Egy olyan öt év után, amit a szocialista kormány maga után hagyott egy normálisan működő ellenzéki pártnak utcahosszal kellett volna nyernie. Ehelyett a francia jobbközép a teljes mozdulatlanság állapotába kormányozta magát, aminek az eredménye csak a választási vereség lehetett. Az európai jobboldal csak reménykedhet benne, hogy sikerül a vereség okait feltárni és 2022-re ismét kormányképes erővé válik az ottani jobbközép.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/37857/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?