Blogolj!

Álmainkban Amerika: Marine Le Pen nyerte az elnökválasztást


Nagy valószínűséggel Marine Le Pen nyerné az elnökválasztást, ha az amerikai választási rendszert alkalmaznák Franciaországban - derült ki a The Economist egy nagyon érdekes grafikájából. A brit lap azt próbálta modellezni, hogy mi történne, ha az amerikai egyfordulós választási rendszert alkalmaznák Franciaországban. Az újság értelemszerűen az első fordulós adatokat használta föl az elemzéséhez.Így nézne ki Franciaország választási térképe, ha az amerikai rendszer lenne életben
A térkép szerint Emmanuel Macron és Marine Le Pen között döntetlen eredmény született volna az első fordulóban, ha az elektori rendszert alkalmazták volna a franciák. Ebben a helyzetben pedig azt a szabályt kellene alkalmazni a választás további menetében az elektori kollégiumban, ami 1804-ben az Egyesült Államokban történt.

Annak a lényege, hogy minden egyes állam egy szavazatot adhatna le. Egy ilyen esetben Marine Le Pen nyolc, Emmanuel Macron hat állam szavazatát tudhatná maga mögött. Jean-Luc Melanchon szélsőbaloldali jelölt három, és Francois Fillon pedig egy államot tudna maga mögött. Így ha mindenki tartaná magát a korábbi véleményhez, akkor Le Pen nyerne.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/37684/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?