Blogolj!

Török népszavazás: erről senki sem beszélt


Törökország döntött, és így a hamarosan életbe lépő új alkotmány szélesebb jogkörökkel ruházza majd föl az elnököt. A választás előtt közölt felmérések közül több olyan is volt, ami azt mutatta, hogy Recep Tayipp Erdogannak nem sikerül megszereznie a többséget a céljaihoz. Végül a vidéki szavazatok és a külföldön élő törökök segítségével meglett az 50 százalék fölötti eredmény, így az elnök 2019-ig mindenképpen hatalmon marad.

Mind a nyugati mind a magyar elemző arról írt, hogy milyen következményei lesznek a referendumnak. Az értékelések a diktatúra bevezetésétől egészen odáig terjedtek, hogy igazából nem is lesz változás. Ezekből az értékelésekből azonban egy dolog rettentően hiányzott, ez pedig a reálpolitikai aspektusok megvilágítása.

A mostani népszavazás bebizonyította, hogy a 2002 óta hatalmon lévő Fejlődés és Igazság (AKP) és Erdogan támogatói bázisa jelentősen beszűkült. Mindez teljesen érthető egy 15 éve kormányzó párt esetében, mivel ennyi idő alatt meglehetősen sok érdeket sért egy miniszterelnök, ráadásul a választók is ráunhatnak a hatalmon lévőkre. Mindezek fényében egyértelműen ki lehet jelenteni, hogy kudarcot semmiképpen sem szenvedett el Erdogan.

Erdogan sikerét hozta a népszvazás, de ettől még 2019-ben leválthatják

Van azonban a választásnak egy másik olvasata is. A török alkotmánymódosítás nem Erdogan hatalmáról szólt, hanem a jogkör kiterjesztéséről. Ha Erdogan nem hal meg, vagy nem mond le 2019-ig, akkor bő két év múlva ismét ki kell állnia a választók elé, és meg kell mérettetnie a politikáját. Semmilyen jogszabály, és rendelkezés sem tiltja, hogy a török ellenzék olyan jelöltet állítson, aki képes legyőzni Erdogant, és így kiütni a hatalomból az AKP-t.

A törökországi helyzet egy picit a magyarra is hasonlít. Az ázsiai országban 15 éve nem képes az ellenzék olyan alternatívát bemutatni, ami nemcsak a nagyvárosiak számára jelent változást. Magyarországon 2010 óta van mély válságban az ellenzék, és minden egyes jogszabályi változásnál diktatúrát kiállt, ahelyett, hogy arról beszélne, hogy miben csinálná jobban a dolgokat, mint az aktuális kormány. Törökországban és Magyarországon is szabad az út az ellenzék előtt, hogy jobb és vonzóbb politikát kínáljon, de ehelyett inkább a ködszurkálással foglalkozik.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/37355/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?