Blogolj!

Lehet szélsőbaloldali elnöke lesz Franciaországnak


A legfrissebb felmérések szerint négy jelölt (Marine Le Pen, Emmanuel Macron, Francois Fillon és Jean-Luc Melanchon) között fog eldőlni, ki lesz Franciaország új elnöke. Ha csak a kutatásokra támaszkodunk, akkor a legnagyobb esélye Emmanuel Macron, balközép-centrista politikusnak van. Nincsen olyan helyzet a második körben, ami nem az ő győzelmét jelezné előre.

Azonban mostanra a jelöltek közötti különbség gyakorlatilag a hibahatáron belül mozog. Mivel a jövő héten meg lesz újabb televíziós vita, ezért egy ilyen szituációban szinte lehetetlen jósolni. Ami biztos: az utóbbi hetekben a szélsőbaloldali Melanchon és a jobbközép Fillon erősödése volt a jellemző, így azt sem lehet kizárni, hogy ők ketten jutnak be a második körbe, de még sok múlhat a televíziós vitán.

Francois Fillon jöbbközép, Benoit Hamon szocialista, Marine Le Pen radikális, Emmanuel Macron balközp, és Jean-Luc Melanchon szélsőbaloldali jelölt

Arról sem lehet sokat tudni, hogy a többi elnökjelölt híve látva a négyes versenyt a választás napján kire voksol. Lehet kitartanak az esélytelen aspiránsuk mögött, de azt sem lehet kizárni, hogy valamelyik esélyes voksolnak. Az úgymond kis jelölteknek jelenleg közel 15 százalékos támogatottságuk van összesen. Így, ha szavazóik a végén megváltoztatják a döntésüket, akkor az jelentősen felkavarhatja az erőviszonyokat.

Arról sem szabad elfelejtkezni, hogy jelenleg körülbelül 18 millió bizonytalan szavazó van. Persze közülük nem mindenki fog elmenni szavazni, de egy ekkora tömegnek a kisebb része is alaposan rácáfolhat a közvélemény-kutatásokra. Legutóbb a Saar-vidéki tartományi választások előtt jósolták az intézetek, hogy szoros verseny lesz a CDU és az SPD között, ennek ellenére végül a kereszténydemokraták több mint 10 százalékponttal előzték meg a baloldalt.

A választásnak azonban már most van egy nagyon érdekes tanulsága. Az elmúlt öt évben a baloldali Francois Hollande hibát-hibát halmozott, népszerűsége 4, azaz négy százalékpontra csökkent. Egy ilyen helyzetben a jobboldalnak simán kellett volna nyernie. Ehelyett sikerült egy finoman szólva sem feddhetetlen múlttal rendelkező jelöltet találniuk, aki csak abban az esetben lehet elnök, ha a második fordulóban Le Pennel mérkőzhet meg. Azonban ha a tendenciákat nézzük lehet végül a szélsőbaloldali Melanchon fut majd be.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/37186/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?