Blogolj!

Zuhanórepülésbe kezdett Martin Schulz


Ha most rendeznék a német választásokat, akkor az Angela Merkel vezette CDU 36, míg a Martin Schulz vezette SPD 29 százalékot kapna. A Forsa felmérése szerint tehát jelentősen veszített népszerűségéből a baloldal, míg a jobbközép erősödött. Úgy tűnik, elmúlt az úgynevezett Schulz-hatás, és a német választók egy része rájött, hogy az SPD nem jelent valódi alternatívát az ország problémáira.

Jelentősen visszaesett az SPD támogatottsága

A verseny azonban még nem dőlt el. A parlamenti választás csak szeptemberben lesz, és a kampány addig még rengeteg fordulatot hozhat. Ami biztosnak tűnik, hogy a CDU képes lesz a legrosszabb esetben is 35 százalékos támogatottságot elérni, míg az SPD népszerűsége meglehetősen hullámzó. Az igazi kérdés azonban az, hogy ki lesz képes kormányt alakítani a választások után.

Mivel a kisebb pártok (Zöldek, szabad demokraták, Die Linke és a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak) támogatottsága az utóbbi hónapokban jelentősen visszaesett, és nagyjából a 6-8 százalékos sávban mozog, így a nagyokkal egyikük sem tud a mostani számok alapján koalíciót létrehozni. A legvalószínűbb forgatókönyv, hogy marad a CDU-SPD-nagykoalíció, ami a változatlanság legfőbb bizonyítéka lenne.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/36840/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?