Blogolj!

Egyre magasabbra törnek a szlovákiai újfasiszták


Egy évvel a szlovákiai választások után az ország politikai életének a harmadik-negyedik legerősebb pártjává vált a Marián Kotleba vezette Mi Szlovákiánk Néppárt (ĽSNS). A 2016-os választáson nagy meglepetésre nyolc százalékot szerzett szélsőjobboldali alakulat mára 11-12 százalékra erősödött, és úgy tűnik a hárompárti koalícióból (Smer- Szlovák Nemzeti Párt – Most-Híd) kiábrándultak egy része Kotlebában az egyetlen alternatívát. De ki is valójában Marián Kotleba? 

Marian Kotleba pártja egyre nagyobb szereplője a szlovákiai politikai életnek

Rendszergazdából pártvezér

Kotleba mielőtt a politikai pályát választotta egy besztercebányai iskolában volt rendszergazda, majd 2010 januárjában megalapította A Mi Szlovákiánk Néppártot. Ez a párt szélsőjobboldali elveket vall, az ideológiája az antikommunizmus, a cigányellenesség, az iszlámellenesség, a magyarellenesség, az euroszkepticizmus és a populizmus. A politikus legnagyobb sikerét 2013-ban érte el, amikor megnyerte a besztercebányai régióban a választást. Ezt követően sikerült 2016-ban bejuttatnia a pártját a szlovákiai törvényhozásba.

Korábban a 2009-es megyei választások kampányában szórólapján azt ígérte, hogy véget vet „a nem csak cigány paraziták igazságtalan előnyben részesítésének". Az illetékes ügyész nemzet- és fajgyalázás miatt eljárást indított ellene, de a vádat a besztercebányai járásbíróság nem minősítette kellőképpen indokoltnak, ezért az eljárást leállította. Az ügyészi fellebbezés után a besztercebányai kerületi bíróság is megerősítette a járásbírósági határozatot.

Besztercebányán a legnagyobb a támogatottsága Kotlebának

Erős szélsőjobboldali hagyományok

A Kotleba vezette alakulatot azonban nem lehet sem az Osztrák Szabadságpárthoz, sem a francia Nemzeti Fronthoz hasonlítani, de a holland Szabadságpárt is teljesen más politikát képvisel, mint az ĽSNS. A pártot leginkább a görög Arany Hajnalhoz lehetne hasonlítani, akik szintén hajtottak végre több erőszakos akciót, és az elnökük jelenleg is börtönben van egy korábbi támadás miatt.

Mostanra a szélsőségesek és a fasiszták a politikai rendszer részei lett Szlovákiában – erről már Grigorij Meseznikov, a pozsonyi Közéleti Kérdések Intézetének vezetője. Az országban egyébként az újfasiszta erők az önállóvá válás óta meglehetősen erősek voltak. Ennek is köszönhette Kotleba, hogy 2016-ban sikerült a parlamentbe jutnia, pedig akkor csak három százalékos támogatottságot valószínűsítettek az intézetek a pártnak.

Korábban sokan tüntettek a szlovák újfasiszták ellen

A közösségi médiát használják

Kotleba a legerősebb pozíciókkal Besztercebányán rendelkezik, ahol az oktatási és kulturális intézményekre és néhány infrastrukturális beruházásra tud befolyást gyakorolni. Abban az esetben, ha valaki egy fehér, heteroszexuális férfi, akkor szinte biztos, hogy semmilyen változást nem tapasztal a városban, abban az esetben, ha roma, akkor szinte biztosan érez változást, mivel nem szívesen látják a településen – erről már Rado Sloboda, egy ellenzéki aktivista beszélt a The New York Timesnak a városban uralkodó helyzetről.

A párt egyik legfőbb ereje, hogy a közösségi médiákban roppant aktív tevékenységet fejt ki. Legalább 140 Facebook-oldal áll közeli, vagy távoli kapcsolatban a neofasiszta alakulattal. Így került a képbe egy besztercebányai nyugdíjas, aki blogot indított a szlovák újfasiszták ellen, ezért ezen hálózat segítségével gyakorlatilag a nemzet ellenségét kreálták az idős férfiból. A mostani helyzet érdekes iróniája, hogy a fasiszta állam elleni szlovák felkelés központja 1944-ben éppen Besztercebánya volt. Erről napjainkban egy múzeum is megemlékezik.

A fiatalok kedvelik Kotlebát

A Mi Szlovákiánk annak ellenére, hogy parlamenti párt lett egyáltalán nem kezdett el a centrum felé haladni. Legutóbb büntetőeljárást indítottak Kotleba pártjának egyik parlamenti képviselője, Milan Mazurek ellen a zsolnai rádióban elhangzó, romáknak címzett becsmérlő kijelentései miatt. Mazurek arról is beszélt, hogy számára Szlovákia első és egyetlen igazi elnöke Jozef Tiso. Mazurek egyébként nem először hívta föl magára a figyelmet. Korábban az iszlámot kegyetlen, szörnyű és embertelen politikai rendszernek nevezte és „az ördög sátáni-pedofil művének".

Jozef Tiso, szlovákiai náci vezér Adolf Hitlerrel

A szélsőséges alakulat mindezek ellenére a fiatalok körében is egyre népszerűbb. Egy tavaly év végén közölt felmérés szerint a 18-39 éves korosztályban 23,5 százalékon állnak. Még nagyobb rokonszenvet ébresztenek a Kotleba-párt javaslatai, állásfoglalásai. A fiatal válaszadók két harmada azonosulnak az olyan nézetekkel, mint a parlamenti képviselők létszámának 150-ről 100-ra való csökkentése (70 százalék) vagy a romák szociális segélyének csökkentése (66 százalék). Az EU-ból való kilépésnek és egy civil védelmi erő felállításának 30 százalékos a támogatottsága, illetve a NATO-ból való kilépésnek is 26 százalékos.

Eduard Chmelár politológus szerint Kotlebáék népszerűségének növekedése a kormánykoalíció és az ellenzék politikájának az eredménye. „Hülyeségekkel foglalkoznak, az embereknek pedig már elegük van ebből. Kotlebáéknak semmit sem kell tenniük azért, hogy a siker az ölükbe hulljon" – mondta Chmelár. A nagy kérdés, hogyan alakul az újfasiszta párt jövője?

Marian Kotleba megtartaná a megyefőnöki pozícióját

Sorsdöntő voksolás jön

A szlovákiai parlamenti pártok egyelőre kizárták az együttműködést az LSNS-el, és az arányos választási rendszer miatt elképzelhetetlennek tűnik, hogy a radikálisok az egyedüli kormányalakításhoz szükséges szavazatmennyiséget megszerezzék. Azt azonban elérhetik a következő években, hogy a kormányellenes szavazatokat begyűjtve gyengítsék a Fico-kormányt. A hárompárti kabinet egyébként sincsen könnyű helyzetben, így a politikai instabilitás fenntartása is Kotlebáék malmára hajthatja a vizet.

2017 végén regionális választások lesznek Szlovákiában, így Kotlebának is el kell számolnia az elmúlt négy év eredményeivel Besztercebányán. A helyzetét megkönnyíti, hogy a korábbiakkal szemben már csak egyfordulós lesz a megyei voksolás, így relatív többségi támogatással is győzhet. Kotleba ellenfelei egyelőre nem terítették ki a lapjaikat, de ha nem lesz teljes összefogás ellene, akkor jó esélye van az újrázásra. Ennek egyik oka, hogy a gazdaságilag egyáltalán nem sikeres régióban könnyű a kormánykoalíció elleni érzelmekre apellálni, és ezen a terepen egyelőre verhetetlennek tűnik a Mi Szlovákiánkért.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/36679/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?